Burgerconsultatie over de toekomst van Europa

Wat moet de grootste prioriteit zijn voor de Europese Unie? Moeten burgers beter en directer betrokken worden bij besluiten die door de EU worden genomen? Wat kunnen we leren van de coronacrisis als het gaat om Europese samenwerking? Op deze en andere vragen wil de Tweede Kamer antwoord hebben en daarom organiseren de rapporteurs Roelien Kamminga (VVD), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Mustafa Amhaouch (CDA) namens de Kamercommissie voor Europese Zaken een burgerconsultatie.

″De conferentie over de toekomst van Europa is een bijzonder initiatief om burgers te betrekken en mee te laten praten over de toekomst van de Europese Unie. Het is van belang dat we deze kans ook echt benutten om naar hen te luisteren. Er zijn al veel goede aanbevelingen gedaan door Europese burgerpanels. Wij zijn nu heel benieuwd hoe mensen in Nederland tegen een aantal van deze aanbevelingen aan kijken″, aldus de rapporteurs.

De rapporteurs willen graag weten wat de ideeën zijn over de toekomst van de Europese Unie, wat de grootste uitdagingen voor de Europese Unie zijn en waar de Europese Unie meer aandacht aan moet geven. Iedereen kan meedoen aan de burgerconsultatie die duurt tot en met 14 maart 2022. Het online vragenformulier en enige achtergrondinformatie is hier te vinden: https://www.tweedekamer.nl/burgerconsultatie-toekomst-van-europa.

De rapporteurs zullen alle inzendingen verzamelen en verwerken in een rapport. De uitkomsten van de consultatie gebruiken zij bij hun inbreng in de plenaire vergaderingen van de Conferentie op 25/26 maart en 8/9 april.

De burgerconsultatie is onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa die op 9 mei 2021 van start is gegaan. De conferentie bestaat uit debatten en discussies waar burgers een groot onderdeel van uit maken, bijvoorbeeld via een burgerpanels en burgerconsultaties. Het doel is dat mensen uit de hele EU -hun ideeën kunnen delen over de uitdagingen en prioriteiten van de Europese Unie.

De conferentie richt zich op negen thema’s:

  1. Klimaatverandering en milieu
  2. Gezondheid
  3. Een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en werkgelegenheid
  4. De EU in de wereld
  5. Waarden en rechten, rechtsstaat en veiligheid
  6. Digitale transformatie
  7. Europese democratie
  8. Migratie
  9. Onderwijs, cultuur, jeugdzaken en sport

De afgelopen maanden zijn er al veel adviezen gegeven door de Europese burgerpanels (link) en het nationale burgerpanel in Nederland (link).

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer, Samira Kleijn: persvoorlichting@tweedekamer.nl of 06-21703439.