Voorstel om sanctiemogelijkheden Kamerleden uit te breiden

Het Presidium van de Tweede Kamer heeft de Kamer voorstellen gedaan om de sanctiemogelijkheden uit te breiden wanneer Kamerleden de Gedragscode overtreden. Het voorstel wordt binnenkort in de commissie voor de Werkwijze besproken.

Voorblad van document, donkerblauw met daarop witte tekst: Tweede Kamer der Staten-Generaal, Staat van de Kamer 2023

Het voorstel komt voort uit de evaluatie van de regeling toezicht en handhaving van de gedragscode van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Deze regeling is op 1 april 2021 in werking getreden. Toen is ook het onafhankelijk College van onderzoek integriteit ingesteld. Het onafhankelijke College heeft tot taak om klachten te behandelen over schending van de Gedragscode door Kamerleden.

Huidige sanctiemogelijkheden

Wanneer het College op basis van een onderzoek concludeert dat de Gedragscode is overtreden, kan het de Kamer aanbevelen een sanctie op te leggen. De sanctie kan bestaan uit een aanwijzing, een berisping of een schorsing voor de duur van ten hoogste een maand, behoudens stemmingen. De Kamer beslist over het opleggen van de aanbevolen sanctie. In het voorstel van het Presidium worden extra sanctiemogelijkheden voor het College voorgesteld.

Voorwaardelijke schorsing

Zo stelt het Presidium voor om een voorwaardelijke schorsing toe te voegen of een verbod op werkbezoeken. Een Kamerlid wordt dan geschorst wanneer een opgelegde aanwijzing niet binnen een bepaalde termijn wordt nagekomen. Op deze wijze worden de sanctiemogelijkheden verfijnd en kunnen ze beter aansluiten bij de omstandigheden van een geconstateerde schending van de Gedragscode. Ook wordt in het voorstel beter tot uitdrukking gebracht dat een schorsing niet steeds voor alle Kameractiviteiten geldt, maar ook bijvoorbeeld alleen voor commissie- of plenaire vergaderingen kan worden opgelegd, of enkel voor Kameractiviteiten zoals deelname aan een werkbezoek, een commissie of lidmaatschap van een delegatie.

Lees meer