Tweede Kamer met kerstreces

De Tweede Kamer is tot en met maandag 14 januari 2019 met kerstreces. De eerstvolgende plenaire vergadering is op dinsdag 15 januari. Aan het einde van de laatste vergadering van 2018 bedankte Kamervoorzitter alle mensen die het Kamerwerk mogelijk gemaakt hebben in 2018.

Omdat de Tweede Kamer het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht viert, verraste Kamervoorzitter Khadija Arib de Kamerleden op de laatste vergaderdag van 2018 met een voorstelling over de geschiedenis van het algemeen kiesrecht.
Omdat de Tweede Kamer het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht viert, verraste Kamervoorzitter Khadija Arib de Kamerleden op de laatste vergaderdag van 2018 met een voorstelling over de geschiedenis van het algemeen kiesrecht.

'Kamercommissies de kern van het parlementaire proces'

Kamervoorzitter Khadija Arib sprak de Tweede Kamerleden aan het einde van de vergadering nog even toe. Daarbij gaf ze specifiek aandacht aan het werk van de Kamercommissies. "In 2018 zijn er 360 algemene overleggen gevoerd, die soms wel vijf of zes uur duurden. Er zijn 287 procedurevergaderingen geweest en er hebben 97 hoorzittingen of rondetafelgesprekken plaatsgevonden. Het commissiewerk gebeurt misschien wat uit het zicht, maar het is de kern van het parlementaire proces."

Ook bedankte ze de medewerkers van de fracties en diensten van de Tweede Kamer. "De mensen die wij dagelijks zien, maar zeker ook de mensen achter de schermen. Iedereen die in de Tweede Kamer werkt, zorgt ervoor dat wij ons werk goed kunnen doen. Wij kunnen altijd terugvallen op hun ondersteuning en bevlogenheid. Hun inzet en loyaliteit maken het ambt van volksvertegenwoordiger nog mooier dan het al is."

Wat gebeurt er tijdens het reces?

Tijdens het reces zijn er geen debatten in de Kamer, tenzij de Kamer wordt teruggeroepen. Maar ander Kamerwerk gaat tijdens het reces gewoon door. Kamerleden stellen nog steeds schriftelijke vragen aan de regering. Ook stuurt de regering stukken naar de Kamer. Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers en literatuur bij te lezen. Verder is er tijd om op werkbezoek of stage te gaan, en om ervaring en kennis op te doen op een bepaald terrein. Zo kunnen Kamerleden bijvoorbeeld ervaren hoe het regeringsbeleid in de praktijk uitpakt voor organisaties en burgers. De kennis hieruit gebruiken zij in debatten en om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen of uit te werken.