Twee debatten over initatiefwetsvoorstellen

Op woensdag 25 september behandelt de Tweede Kamer twee initiatiefwetsvoorstellen: wetsvoorstellen die Kamerleden zelf hebben ingediend en niet de regering.

initiatief-wetsvoorstel.jpg
De Kamerleden zitten in vak K. Naast hen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die als adviseur optreedt voor de indieners.

Kamerleden kunnen verschillende redenen hebben om een initiatiefwetsvoorstellen in te dienen. Ze willen de aandacht vragen voor een bepaald onderwerp, een alternatief bieden voor een wetsvoorstel van de regering, of ze gebruiken het initiatiefwetsvoorstel als drukmiddel om de regering iets te laten doen.

Steun van departement

Het maken van een initiatiefwetsvoorstel is tijdrovend. Kamerleden kunnen steun krijgen van het ministerie dat het onderwerp van het initiatiefvoorstel in portefeuille heeft. De laatste jaren werden er gemiddeld twaalf initiatiefwetsvoorstellen per jaar ingediend. Een initiatiefwetsvoorstel wordt lang niet altijd wet.

Kamerleden in vak K

De behandeling van een initiatiefwetsvoorstel wijkt niet veel af van de gang van een wetsvoorstel afkomstig van de regering. Het meest zichtbare verschil is dat de indieners in vak K van de plenaire zaal zitten, gewoonlijk de plek voor de bewindspersoon die het wetsvoorstel heeft ingediend.  

Administratieve detentie

Het eerste debat van 25 september gaat over het initiatiefwetsvoorstel van drie PVV-Kamerleden. Zij willen zogeheten administratieve detentie mogelijk maken. Hierdoor kunnen potentieel gevaarlijke personen preventief worden vastgezet om de nationale veiligheid te waarborgen en bijvoorbeeld terreuraanslagen te voorkomen. Het gaat dan om personen die niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden omdat een grondslag daarvoor ontbreekt. Dit debat begint om 10.15 uur.  

Activiteiten in het onderwijs

Rond 19.30 behandelt de Kamer het wetsvoorstel van de Kamerleden Kwint (SP) en Westerveld (GroenLinks) dat betrekking heeft op de eigen bijdrage van ouders voor extra activiteiten in het onderwijs. In het basisonderwijs, het voortgezet en het speciaal onderwijs kan een vrijwillige financiĆ«le ouderbijdrage worden gevraagd voor activiteiten buiten schooltijd. Te denken valt aan schoolreisjes en de kerstviering, maar ook aan  excursies en bijlessen die door de school worden aangeboden. De wet stelt duidelijk dat het wel of niet betalen van deze bijdrage altijd vrijwillig is. De initiatiefnemers stellen voor om in de onderwijswetten een bepaling op te nemen dat het niet (kunnen) betalen van de ouderbijdrage niet mag leiden tot uitsluiting van een leerling van een activiteit of het opleggen van een andere activiteit.

Debatten live volgen

Volg de debatten hier live.