Tentoonstelling over 100 jaar algemeen kiesrecht

Elke Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen. Dat vinden we nu vanzelfsprekend, maar dat was het heel lang niet. In 2019 is het honderd jaar geleden dat het algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen een feit was. Bezoek de tentoonstelling 'Ik vier mijn stem' van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur te zien in de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer. Ook kun je van 21 januari tot 18 februari 2019 in het atrium van het stadhuis in Den Haag terecht voor een expositie over de bijzondere geschiedenis van het algemeen kiesrecht in Nederland.

Tentoonstelling 'Ik vier mijn stem'

Kiesrecht nog altijd in beweging

De tentoonstelling 'Ik vier mijn stem' is tot aan de zomer van 2019 te bezichtigen in de Statenpassage, de centrale hal van de Tweede Kamer. De expositie vertelt de bijzondere geschiedenis van het algemeen kiesrecht en laat zien dat het nog altijd in beweging is.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling 'Ik vier mijn stem' is op werkdagen gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Ook tijdens een groot deel van het zomerreces van de Tweede Kamer kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling, in combinatie met het Kamergebouw. Alleen tussen 22 juli en 16 augustus 2019 is het gebouw gesloten voor bezoekers.

  • Ingang Lange Poten 4
  • Houd rekening met een scanprocedure bij binnenkomst
  • Er kan om een legitimatiebewijs gevraagd worden

100 jaar kiesrecht in het stadhuis van Den Haag

100 jaar kiesrecht in het atrium van het stadhuis in Den Haag

In de verlichte fotopanelen in het Atrium is tot 18 februari 2019 een tentoonstelling te zien over 100 jaar Algemeen Kiesrecht voor iedere Nederlander. In tien historische portretten vertellen de kopstukken uit de geschiedenis zelf welke rol zij speelden in de verandering naar algemeen kiesrecht. Daarnaast vertellen Nederlanders van nu hoe zij hun stemrecht ervaren. Ook vertellen burgemeester Pauline Krikke en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hoe zij denken over het kiesrecht voor elke Nederlander.

Zie voor meer informatie de website van de gemeente Den Haag.

Website 'ik vier mijn stem'

Meer informatie over de geschiedenis van het algemeen kiesrecht vind je op de speciale website www.ikviermijnstem.nl. Daar staan ook alle activiteiten die tijdens het feestjaar georganiseerd worden.

27 september 2018: Suze Groeneweg is terug in de Kamer

Standbeeld Suze Groeneweg
Het standbeeld van Suze Groeneweg, gemaakt door Siemen Bolhuis.

In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf 25 jaar voortaan mochten stemmen. Het algemeen kiesrecht was toen een feit in Nederland. De Tweede Kamer viert dit het hele parlementaire jaar 2018/2019 met verschillende activiteiten. Donderdagmiddag 27 september 2018 was de aftrap in de Statenpassage. Kamervoorzitter Khadija Arib opende de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem’ en onthulde een borstbeeld van Suze Groeneweg, de eerste vrouw in de Kamer.

Honderd jaar later

Op 27 september 1918 werd Suze Groeneweg geïnstalleerd in de Tweede Kamer, als eerste vrouwelijk Kamerlid. Precies 100 jaar na haar eerste werkdag in de Tweede Kamer, is Suze dus teruggekeerd. Kunstenaar Siemen Bolhuis heeft in opdracht van de Tweede Kamer een bronzen buste van Suze Groeneweg gemaakt. Het beeld is onderdeel van de tentoonstelling en krijgt uiteindelijk eeen vaste plek in het Tweede Kamergebouw, voor de ingang van de Suze Groenewegzaal.