Rapporteurs: ‘Wees voorbereid op Brexit zonder afspraken’

Nederland moet zich erop voorbereiden dat er na een Brexit helemaal geen akkoord met het Verenigd Koninkrijk (VK) komt. Dit is het zogenaamde chaosscenario. Dat zou betekenen dat de Britten uit de Europese Unie (EU) stappen zonder overgangsperiode en zonder afspraken over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK.

Dat schrijven Anne Mulder (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Kees Verhoeven (D66) donderdag 16 november 2017 in hun rapport. Ze vragen verder om meer aandacht voor de rechten en positie van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. Daarover bestaat nu nog veel onduidelijkheid. Ook vinden ze dat er meer transparantie over de onderhandelingen moet zijn, zodat parlementariërs het proces goed kunnen volgen en controleren.

Rapporteurs

De commissie Europese Zaken heeft de Kamerleden op 30 maart 2017 aangewezen als co-rapporteurs voor de Brexit. Dat houdt in dat zij de onderhandelingen en overige ontwikkelingen rondom de Brexit blijven volgen om zo meer inzicht te krijgen in de nieuwe toekomstige relatie tussen de EU en het VK en de gevolgen van de Brexit voor Nederland. Op 21 maart verscheen ook al  een rapport over de Brexit. Op dat moment waren Marit Maij (oud-Kamerlid PvdA) en Pieter Omtzigt de rapporteurs namens de commissie Europese Zaken.

Brexit

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag 29 maart 2017 officieel het voornemen kenbaar gemaakt om uit de Europese Unie te treden. In de week van 19 juni 2017 zijn de onderhandelingen over de uittreding gestart.

In English

The Netherlands must be pepared for there being no agreement with the United Kingdom (UK) after Brexit. This is the the so-called chaos scenario, in which the UK leaves the European Union (EU) without a transition period and without any arrangements regarding the new EU-UK relationship.

Anne Mulder (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Kees Verhoeven (D66) wrote this in their report, published on 16 November 2017.

Londen met zicht op de Theems en de parlementsgebouwen