Prinsjesdag 2020: een ander aanzien

Prinsjesdag had dit jaar een ander gezicht dan gebruikelijk. De coronamaatregelen noopten tot een soberder karakter, zonder toeschouwers in de binnenstad. De inhoud van het programma bleef hetzelfde.

Minister Hoekstra van Financiën bood op Prinsjesdag de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Terugkijken

Zonder publiek

"Het is jammer dat Prinsjesdag dit jaar noodgedwongen een wat soberder karakter krijgt", schreef Voorzitter Khadija Arib eind augustus in een brief aan de Kamerleden over Prinsjesdag. De belangrijkste factor die van Prinsjesdag een feestdag maakt in de Haagse binnenstad ontbrak op Prinsjesdag 2020: het publiek. Met de gebruikelijke duizenden toeschouwers zou de naleving van de coronamaatregelen in gevaar kunnen komen.

De Koning arriveerde per auto. Er was geen rijtoer en geen balkonscene na afloop op paleis Noordeinde.  

Het tweede deel van Prinsjesdag, de aanbieding van het koffertje met de Miljoenennota en de rijksbegroting, was zoals gebruikelijk in de Tweede Kamer. Er konden minder mensen plaatsnemen op de publieke tribune dan anders. Na afloop van deze Kamervergadering was er de gelegenheid voor journalisten om politici om hun reacties te vragen in de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Troonrede en koffertje

Veel Kamerleden doen de hoedjestraditie eer aan, hier VVD-Kamerlid Aukje de Vries

Leden van de Staten-Generaal...

De troonrede begint altijd met de woorden: 'Leden van de Staten-Generaal'. Dit zijn de Eerste en de Tweede Kamer samen. Tijdens het voorlezen van de troonrede zijn leden van het Koninklijk Huis, het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer aanwezig. Dit jaar was de plek van samenkomst de Grote Kerk in plaats van de Ridderzaal. Daar is meer ruimte om onderlinge afstand te kunnen houden. Maar de gebruikelijke 900 mensen konden ook hier niet worden ontvangen: er waren 270 plaatsen. De partners van de Kamerleden en andere genodigden ontbraken.

Uit de troonrede blijkt hoe het land er volgens de regering voor staat en wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. Koning Willem-Alexander leest voor in zijn functie als staatshoofd, namens de regering. Iedere minister heeft voor zijn eigen beleidsterrein een bijdrage geleverd voor de troonrede. De minister-president bespreekt de tekst daarna met de Koning.

Aanbieding van koffertje

Na het uitspreken van de troonrede gaan de leden van de Tweede Kamer naar de plenaire vergaderzaal. Om 15.00 uur biedt minister Hoekstra van Financiën daar zijn koffertje aan, waarop staat 'Derde dinsdag in september'. In het koffertje zitten de Miljoenennota en de rijksbegroting voor het komend jaar.

De Grote Kerk

De Grote Kerk of Sint Jacobuskerk is gebouwd in de zestiende eeuw. Al 300 jaar eerder stond op die plek een houten kapel, die met de eeuwen uitgroeide tot een stenen kerk. Toen deze in 1539 afbrandde, is de huidige kerk ervoor in de plaats gebouwd. Leden van de koninklijke familie zijn er gedoopt: Koning Willem-Alexander, ziijn oudste dochter Amalia en zijn moeder Beatrix bijvoorbeeld. Koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prinses Margriet en prins Constantijn trouwden in de Grote Kerk.

Oecumenische dienst

Het gebouw is eigendom van de Protestantse Gemeente 's Gravenhage. Reguliere diensten zijn er niet meer, maar de protestantse gemeente viert wel elke jaar Kerstnacht en Pasen in de Grote Kerk. Traditioneel is er op Prinsjesdag een brede oecumenische dienst om kabinet en Staten-Generaal veel wijsheid toe te wensen in het parlementaire jaar. Dit jaar ging deze niet door omdat Prinsjesdag naar de kerk toe kwam.