Ontruiming Kamp Vught herdacht

Met een stille tocht, toespraken en een kranslegging is op zondag 8 september de ontruiming van het SS-concentratiekamp Vught herdacht, nu 75 jaar geleden. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak een overdenking uit.

Kamp Vught herdenking 2019

Met de ontruiming kwam destijds een einde aan ruim anderhalf jaar ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’. Er hebben ruim 32.000 mensen gevangen gezeten. De herdenking begon zondagmiddag met een stille tocht naar de fusilladeplaats. Op die plek werden tussen juni en september 1944 329 verzetsmensen geëxecuteerd. De ontruiming wordt sinds 2004 iedere vijf jaar herdacht.

Vuurschaal

Langs de route van de stille tocht lazen kinderen de namen van slachtoffers van Kamp Vught voor en ontstak een van hen een vuurschaal. Vertegenwoordigers van het Nationaal Monument Kamp Vught en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) legden met nabestaanden kransen. Bezoekers legden bloemen tijdens het defilé.

Directeur Jeroen van den Eijnde gaf Kamervoorzitter Khadija Arib het woord. Zij herinnerde eraan dat de ontruiming van het kamp geen bevrijding betekende. Want de geallieerden troffen er geen gevangenen meer aan. Enkelen waren in de dagen ervoor nog vrijgelaten, maar de meesten waren in allerijl gefusilleerd, in steeds toenemende aantallen. Of ze waren gedeporteerd: de vrouwen naar Ravensbrück, de mannen naar Sachsenhausen.

Vrijheid

Khadija Arib: 'We zijn hier bij elkaar om te herdenken, om te overdenken wat er hier gebeurd is, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren. We vieren de vrijheid om te stemmen wat we willen stemmen. De vrijheid om te kiezen wat we willen kiezen. De vrijheid om te kunnen oordelen over onderwerpen die ons allemaal aangaan. En de vrijheid om daarover knetterend met elkaar van mening te verschillen. Die vrijheid komt met een verantwoordelijkheid. Namelijk om op basis van al die verschillen, een samenleving te vormen. Waarin iedereen zijn eigen stem terug hoort. En waarin iedereen mee kan doen. Dat is de vrijheid, die voor velen in ons land vanzelfsprekend is.'

Muziek

Ook nabestaanden van slachtoffers uit Kamp Vught spraken woorden van herdenking en herinnering uit. De ceremonie werd afgesloten met muziek en een overweging door hoogleraar staatsrecht Ernst Hirsch Ballin.

Voorzitter Khadija Arib legt een krans tijdens de herdenking van de ontruiming van kamp Vught