Definitieve uitslag

De verkiezingen waren op woensdag 15 maart. De definitieve uitslag is door de Kiesraad als volgt vastgesteld:

VVD 33 zetels
PVV 20 zetels
CDA 19 zetels
D66 19 zetels
GroenLinks 14 zetels
SP 14 zetels
PvdA 9 zetels
ChristenUnie 5 zetels
Partij voor de Dieren 5 zetels
50PLUS 4 zetels
SGP 3 zetels
DENK 3 zetels
Forum voor Democratie 2 zetels

Kamervoorzitter Khadija Arib en Kiesraadvoorzitter Jan Kees Wiebenga
Kiesraadvoorzitter Jan Kees Wiebenga overhandigt het proces-verbaal van het centraal stembureau aan Kamervoorzitter Khadija Arib

De Commissie voor de Geloofsbrieven doet woensdag 22 maart verslag aan de Tweede Kamer over het rechtmatig verloop van de verkiezingen en de juistheid van de uitslag. Op basis daarvan beslist de Tweede Kamer over de toelating van de nieuw gekozen Kamerleden.

En nu: de formatie

Lees alles over de kabinetsformatie.

Stemmen tellen

De stembureaus sloten om 21.00 uur, waarna het tellen van de stemmen begon. Het centraal stembureau in Den Haag verzamelt de uitslagen van de plaatselijke stembureaus, telt deze op en stelt de uitslag van de verkiezingen vast. Het tellen van de stemmen gebeurt met de hand, om te voorkomen dat kwaadwillende hackers de gegevens manipuleren.

Kiesdeler en restzetels

In ons kiesstelsel komt een partij pas in de Kamer als die partij de kiesdeler haalt. Dat is het totale aantal stemmen gedeeld door de 150 zetels. In 2012 waren 62.828 stemmen nodig voor een zetel. De opkomst in 2017 is hoger, dus zijn er meer stemmen nodig voor een zetel.

Er blijft altijd wel een rest over. De restzetels voor de Tweede Kamer worden verdeeld volgens het systeem van de grootste gemiddelden. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een partij tenminste één zetel hebben behaald.

Donderdag 23 maart: eerste vergadering van de nieuwe Tweede Kamer

Op donderdag 23 maart is de eerste vergadering van de nieuwe Tweede Kamer.

Stemfie maken?

Stemfies op de dag van de verkiezingen
Kiezers maken op 15 maart 2017 stemfies in het stemlokaal. Foto's: Twitter

Een stemfie maken in het stemhokje was op 15 maart toegestaan. Een kiezer mocht een foto van zichzelf maken in het stemhokje. Ondanks een advies van de Kiesraad uit 2014. De Kiesraad vond namelijk dat bij een stemfie het kiesgeheim in gevaar komt. Bovendien zouden mensen andere kunnen dwingen om op een bepaalde partij of kandidaat te stemmen, waarvan de stemfie dan een bewijs is. Maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken nam het advies van de Kiesraad niet over.

Wat mag wel en niet?

  • Campagnevoeren in het stemlokaal. Politieke propaganda zoals folders en posters zijn in het stemlokaal niet toegestaan. Leden van het stembureau mogen dus ook geen speldje, button of das van politieke partijen dragen.
  • Meerdere vakjes rood kleuren. Daarmee is uw stem ongeldig. U mag trouwens wel een eigen potlood van huis meenemen, mits die rood is. Ook zelf op het biljet schrijven of tekenen maakt de stem ongeldig,
  • Als u per ongeluk een verkeerd hokje rood kleurt, kunt éénmaal een nieuw stembiljet krijgen.
  • Eén persoon in een stemhokje is het maximum. Alleen kiezers met een fysieke beperking, mogen hulp krijgen.

Stemmen in het gebouw van de Tweede Kamer

Stembureau bij Binnenhof 1a
Woensdagmorgen is het druk bij het stembureau Binnenhof 1A

Mensen met een stempas of kiezerspas van de gemeente Den Haag konden op woensdag 15 maart ook stemmen in de Tweede Kamer zelf. Het stembureau op Binnenhof 1A was geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.