Kamervoorzitters herdenken gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, hebben op vrijdag 14 augustus 2015 een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw. Op zaterdag 15 augustus waren de beide Kamers ook vertegenwoordigd bij de nationale Indiëherdenking.

De Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 leggen een krans bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer

De herdenking op vrijdag 14 augustus begon om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Jan Kees Wiebenga. Aansluitend sprak de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Zij benadrukte in haar speech hoe moeilijk het moet zijn geweest voor de honderdduizenden mensen die Nederlands-Indië verlieten in de periode vanaf 1945 tot ver in de jaren ’50.

Geen ruimte voor verhalen

“In Nederland was er geen ruimte voor hun verhalen. De wederopbouw eiste decennia lang alle aandacht op. Wat er in Nederlands-Indië was gebeurd, was letterlijk en figuurlijk ver weg”, zei Van Miltenburg. “Heel langzaam kwam daar verandering in. Dat ging niet vanzelf. Veel mensen hebben daar hard hun best voor moeten doen.”

Ze sloot af met de hoop dat iedereen die kan vertellen hoe het is geweest, in de jaren voor en na 15 augustus 1945, zijn of haar verhaal wil blijven delen met iedereen voor wie het geen herinnering is. “Ik zie het als een opdracht aan ons en aan de generaties na ons om uw verhaal levend te houden. Als we alle facetten blijven belichten, als we elkaar corrigeren als we het verhaal niet juist vertellen of te weinig oog hebben voor de onderliggende gevoelens, wordt het onderdeel van ons collectief geheugen. En dat moet ook. Want het is niet alleen uw geschiedenis, het is ook míjn geschiedenis. Het is ónze geschiedenis.”

Tweede Wereldoorlog

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Herdenking 15 Augustus 1945’ een korte besloten herdenking bij de Indische plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties.

De bronzen Indische plaquette is op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Indië-Herdenking

Op zaterdag 15 augustus was de Indiëherdenking bij het Indisch monument in Den Haag. Daar hebben Ankie Broekers-Knol, Voorzitter van de Eerste Kamer, en Martin Bosma, ondervoorzitter van de Tweede Kamer, een krans gelegd. Via NPO uitzending gemist kunt u de herdenking terugzien.