Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

8 april 2020, debat - De Kamer debatteert met premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) over de stand van zaken rond de uitbraak van coronavirus COVID-19.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen lijken te werken. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al enige tijd en ook het aantal ic-patiƫnten neemt vandaag voor het eerst af. Hoelang moeten we de strenge regels nog handhaven?

Afbouw en exit?

We mogen geen valse hoop wekken over snel teruggaan naar het normale leven, benadrukt Dijkhoff (VVD). Maar de huidige situatie mag ook niet te lang voortduren, stelt Baudet (FvD). Hij pleit daarom voor een exitstrategie. Belangrijk daarbij is dat er meer getest wordt en dat er representatieve steekproeven komen.

Het is cruciaal dat we ons nu houden aan de regels, zegt premier Rutte, om te voorkomen dat het virus zich weer sneller gaat verspreiden en de zorg het niet aankan. Maar we moeten wel met elkaar nadenken over hoe uiteindelijk het gewone leven en de economie weer langzaam op gang kunnen komen.

Apps

Het inzetten van apps kan helpen om nieuwe coronagevallen op te sporen. Zo wordt het makkelijker om de virusuitbraak onder controle te krijgen en maatregelen af te schalen. Maar is de privacy daarbij wel gewaarborgd? Veel woordvoerders vragen zich dat af.

Tracing apps kunnen helpen bij bron- en contactopsporing, zegt De Jonge. Maar het gebruik daarvan kan volgens de minister alleen als voldaan wordt aan de privacyregels. En bij voorkeur moet het vrijwillig gebeuren, zegt hij in reactie op vragen daarover.

Beschermingsmiddelen

Het is een schande dat personeel in de thuiszorg, de wijkzorg en de verzorgingshuizen onvoldoende beschermingsmiddelen krijgt, vindt Wilders (PVV). Zorgverleners gaan voor ons voorop in de strijd tegen het virus, zegt Marijnissen (SP): het minste wat we kunnen doen is hen goed beschermen.

Er is nog steeds een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen, erkent minister De Jonge. De wereldwijde krapte kan ik niet wegtoveren, zegt hij, maar we zetten alles op alles om tekorten op te lossen, bijvoorbeeld door productie in eigen land en door hergebruik. Ook wordt er gewerkt aan een model om de beschikbare middelen zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Zorgpersoneel

De virusuitbraak heeft gezorgd voor een hoge werkdruk bij het zorgpersoneel. En die zal de komende tijd hoog blijven, niet alleen door de coronapatiƫnten maar ook door ontstane achterstanden in de reguliere zorg. Wat moeten we doen om overbelasting te voorkomen? Verschillende woordvoerders waarschuwen voor burn-out en PTSS.

Werkgevers proberen hun medewerkers waar mogelijk tijd te geven om op adem te komen, zo verzekert de minister. Ook zijn er verschillende initiatieven voor psychische ondersteuning van zorgpersoneel.

Kwetsbare en eenzame ouderen

In ongeveer 40% van de verpleeghuizen is een coronabesmetting vastgesteld, stelt Asscher (PvdA) vast, en op sommige plekken is het sterftecijfer zeer hoog. Er moet volgens hem daarom een noodplan komen om ouderen beter te beschermen.

Kwetsbare ouderen worden niet alleen getroffen door het virus, zegt Heerma (CDA), maar ook door eenzaamheid. Afgesneden zijn is zo ingrijpend dat er gezocht moet worden naar mogelijkheden voor contact, vindt ook Ouwehand (PvdD), niet alleen in de verpleeghuizen maar ook thuis, in de ggz en in de gehandicaptenzorg.

Er zijn goede voorbeelden om toch contact mogelijk te maken, zegt de minister. Die moeten we volgens hem breder toepassen.

Krol (50PLUS) vindt het belangrijk dat er een menswaardig afscheid is in de stervensfase. Hij is daarom blij dat er ruimte is voor familie om langs te komen. Daar sluiten Segers (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) zich bij aan. Zij vinden dat ook geestelijk verzorgers die ruimte moeten krijgen.

Medicijnen en vaccins

Als er effectieve medicijnen en vaccins tegen het coronavirus zijn ontwikkeld, betoogt Ellemeet (GroenLinks), moeten die wereldwijd voor iedereen en voor een betaalbare prijs beschikbaar komen. Gaat de regering zich daarvoor inzetten?

We moeten internationaal samenwerken bij het ontwikkelen van vaccins, zegt De Jonge. Nederland zal via de EU bijdragen aan het verspreiden van vaccins en medicijnen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Economische schade

De coronabureaucratie veroorzaakt een bloedbad in het mkb, stelt onafhankelijk Kamerlid Van Haga vast. Exploitanten van strandtenten krijgen bijvoorbeeld geen steun omdat ze in januari geen mensen in dienst hadden.

Verschillende woordvoerders vragen aandacht voor de sierteelt. Bedrijven in die sector lijken massaal in de problemen te komen. We zijn in gesprek over een oplossing, zegt premier Rutte.

De coronacrisis vergroot de sociale ongelijkheid in de samenleving, denkt onafhankelijk Kamerlid Van Kooten. Groepen die al kwetsbaar zijn, worden het hardst getroffen. Zij pleit daarom voor meer solidariteit.

Europa

Het is belangrijk dat er een steunpakket komt voor landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zegt Jetten (D66), want een diepe recessie in Zuid-Europa is ook een bedreiging voor de Nederlandse welvaart.

Nederland wil het noodfonds ESM inzetten voor het ondersteunen van de gezondheidszorg in getroffen landen, zegt Rutte. Maar als dit fonds ook gebruikt wordt voor het steunen van de economie, dan moeten daaraan volgens de premier wel voorwaarden worden gesteld.

Islamitisch begraven

Het is pijnlijk en onmenselijk dat veel moslims hun doden in de huidige situatie niet volgens de religieuze voorschriften kunnen begraven, betoogt Azarkan (DENK). Wat kan de regering voor hen doen? Volgens Rutte is dit in de eerste plaats een verantwoordelijkheid voor de gemeenten. Wel wil minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over dit onderwerp overleggen met islamitische organisaties.

De Kamer debatteerde eerder op 12, 18 en 26 maart en 1 april over de uitbraak van het coronavirus. Zij stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.

Zie ook