Herdenking Oranjehotel

Tijdens de jaarlijkse herdenking van de gevangenen in het Oranjehotel op zaterdag 5 oktober legt ondervoorzitter Martin Bosma van de Tweede Kamer samen met Voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer een krans namens de Staten-Generaal. Zij doen dit na afloop van een stille tocht bij het Nationaal Monument Oranjehotel.

De deuren van het Nationaal Monument Oranjehotel zijn formeel geopend, met op de achtergrond een Nederlandse vlag

In de Tweede Wereldoorlog verhoorde en berechtte de Duitse bezetter gevangengezette Nederlanders in de Scheveningse gevangenis. De meesten van hen werden daarna geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. De strafinrichting kreeg al tijdens de bezetting de geuzennaam ‘Oranjehotel’. De herdenking vindt sinds 1946 ieder jaar plaats op de laatste zaterdag in september of de eerste zaterdag in oktober.

Nationaal Monument

Het complex was tot 2009 onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Daardoor was het niet toegankelijk voor publiek. Na jarenlange renovatie en herinrichting heeft Koning Willem-Alexander het op 6 september 2019 geopend als Nationaal Monument Oranjehotel. Elk jaar nemen circa 350 – 400 mensen deel aan de herdenking. Onder hen een aantal bijzondere genodigden zoals overlevenden en familieleden van oud-gevangenen. Ook is altijd een aantal leerlingen van het Maris College uit Den Haag aanwezig. Zij hebben het Oranjehotel als monument geadopteerd. 

Programma

10.45 uur: opening door Dineke Mulock Houwer, voorzitter Stichting Oranjehotel, toespraken en muziek;  

11.50 uur: stille tocht langs Doodencel 61, aansluitend kranslegging.