Handelingenkamer open tijdens Dag van de Haagse Geschiedenis

Op zaterdag 14 april 2018 opende de Tweede Kamer de deuren van de Handelingenkamer tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis. Bij uitzondering was de historische Kamerbibliotheek toegankelijk voor publiek. De laatste keer dat dit mogelijk was, was op 9 september 2017 tijdens Open Monumentendag.

Rijendik

bezoekers in de Handelingenkamer
Een onafgebroken bezoekersstroom in de Handelingenkamer

Alles wat in de vergadering van de Tweede Kamer ter sprake komt, wordt vastgelegd in de Handelingen. De Handelingen van twee eeuwen Tweede Kamer staan in de historische Kamerbibliotheek: de Handelingenkamer. Normaal is deze ruimte afgesloten voor het publiek. Alleen bij uitzondering is de bibliotheek geopend voor bezoekers.

De Dag van de Haagse Geschiedenis was zo’n uitzondering. Vanaf 9.30 uur vormde zich op het Plein een rij voor het kraampje van de Tweede Kamer. Deze vroege vogels moesten nog anderhalf uur wachten, want pas vanaf 11.00 uur konden ze kaarten regelen voor de Handelingenkamer. In twintig minuten waren alle 240 kaarten (acht rondleidingen voor dertig personen) vergeven. En dus moesten ook heel wat mensen teleurgesteld worden. Zij hebben waarschijnlijk een herkansing op 8 september 2018, Open Monumentendag. Het ligt in de planning dat de deuren van de Handelingenkamer dan opnieuw opengaan voor het grote publiek. De gids nam bezoekers ook mee naar de publieke tribune van de plenaire zaal.

Op zaterdag 14 april was het Plein in Den Haag het middelpunt van alle activiteiten rondom de Dag van de Haagse Geschiedenis. Op de informatiemarkt op het Plein konden mensen tickets halen voor alle activiteiten, ook om de Handelingenkamer te kunnen bezoeken. Belangstellenden konden gratis deelnemen aan een van de acht rondleidingen.

Chinese invloeden

Drakenkopjes aan de balustrades in de Handelingenkamer
Een drakenkopje aan de balustrade in de Handelingenkamer.

Het Justitiegebouw is een ontwerp in neo-Hollandse renaissancestijl van rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters, een leerling van Cuypers. De bibliotheek heeft veel Chinese invloeden: de roodgroene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, de schubben in de dakkoepel en de drakenkopjes aan de balustrades. De zaal is 13,5 meter lang, 6 meter breed en 9 meter hoog. Er is ruimte voor 30.000 boeken.