Programma en gratis tickets

bezoekers in de Handelingenkamer
Een onafgebroken bezoekersstroom in de Handelingenkamer

Alles wat in de vergadering van de Tweede Kamer ter sprake komt, wordt vastgelegd in de Handelingen. De Handelingen van twee eeuwen Tweede Kamer staan in de historische Kamerbibliotheek: de Handelingenkamer. Normaal is deze ruimte afgesloten voor het publiek. Alleen bij uitzondering is de bibliotheek geopend voor bezoekers. De Dag van de Haagse Geschiedenis was zo’n uitzondering. Tijdens een van de acht rondleidingen kregen belangstellenden de mogelijkheid om een uniek kijkje te nemen op deze historische locatie in Den Haag. De gids nam bezoekers ook mee naar de publieke tribune van de plenaire zaal.

Op zaterdag 14 april was het Plein in Den Haag het middelpunt van alle activiteiten rondom de Dag van de Haagse Geschiedenis. Op de informatiemarkt op het Plein konden mensen tickets halen voor alle activiteiten, ook om de Handelingenkamer te kunnen bezoeken. Belangstellenden konden gratis deelnemen aan een van de acht rondleidingen.

Chinese invloeden

Drakenkopjes aan de balustrades in de Handelingenkamer
Een drakenkopje aan de balustrade in de Handelingenkamer.

Het Justitiegebouw is een ontwerp in neo-Hollandse renaissancestijl van rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters, een leerling van Cuypers. De bibliotheek heeft veel Chinese invloeden: de roodgroene aankleding, de handgreepjes in de vorm van drakenklauwen, de schubben in de dakkoepel en de drakenkopjes aan de balustrades. De zaal is 13,5 meter lang, 6 meter breed en 9 meter hoog. Er is ruimte voor 30.000 boeken.