Europese prioriteiten voor 2017

Op welke thema’s richt de Europese Commissie zich volgend jaar? En aan welke van die prioriteiten wil ook de Tweede Kamer in 2017 extra aandacht geven? Op dinsdag 20 december 2016 stelde de Kamer haar jaarlijkse Europese prioriteitenlijst vast. Dit gebeurde door middel van een stemming in de plenaire zaal.

De Europese Commissie presenteert ieder jaar een werkprogramma voor het volgende jaar. In het werkprogramma voor 2017 staat onder andere dat de Europese Commissie streeft naar een nieuw migratiebeleid en naar een interne digitale markt. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan vrij dataverkeer en aan 'WIFI4EU', gratis wifi in openbare gelegenheden.

Prioriteitenlijst van de Kamer

Op basis van het Europese werkprogramma bepaalt de Tweede Kamer jaarlijks aan welke onderwerpen ze extra aandacht wil geven. Op dinsdag 20 december stelde de Kamer door middel van een stemming haar prioriteitenlijst vast. De ‘prioriteitenlijsten’ van de Eerste en Tweede Kamer worden begin 2017 met andere nationale parlementen in de EU gedeeld. Dat gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer, met als doel om een betere samenwerking tussen de nationale parlementen in Europa te krijgen.

Parlementair behandelvoorbehoud en subsidiariteitstoets

Elke Kamercommissie selecteert de onderwerpen die op haar terrein liggen, zoals zorg, landbouw of financiën. Bij sommige onderwerpen plaatst de Kamer een parlementair behandelvoorbehoud. Hiermee kan de Tweede Kamer de inzet van de regering in de Europese onderhandelingen extra controleren. Voor andere voorstellen geldt een subsidiariteitstoets. Daarmee wordt bepaald op welk niveau een onderwerp behandeld moet worden.

Gesprek over Europees werkprogramma

Frans Timmermans en Marit Maij
Op donderdag 8 december 2016 was Frans Timmermans te gast in de Kamer. Hij sprak als eerste vicepresident van de Europese Commissie over het Europese werkprogramma voor volgend jaar.