Eerste en Tweede Kamer herdenken oorlogslachtoffers

"De verhalen over de Tweede Wereldoorlog zijn onderdeel van onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn het verplicht ze door te geven. Pas als we dat doen - als we nooit vergeten en steeds opnieuw leren - geven we vrijheid door.” Dat zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib woensdagochtend 4 mei 2016 bij de kranslegging in de Tweede Kamer.

De Kamervoorzitters leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen
Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib legden namens de Staten-Generaal een krans bij de ꞌErelijst van Gevallenenꞌ in het gebouw van de Tweede Kamer.

De herdenking begon met het voordragen van gedichten door drie leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Deze leerlingen zitten in een internationale schakelklas en wonen zelf nog maar korte tijd in Nederland. Na de toespraak van Tweede Kamervoorzitter Arib en de kranslegging door de beide Kamervoorzitters legden minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans.

“Vrijheid doorgeven kan alleen als er vrijheid is om door te geven”

Aan de Hofvijver hangen op 4 mei de vlaggen halfstok
Aan de Hofvijver hangen op 4 mei de vlaggen halfstok.

In perscentrum Nieuwspoort hield Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib vervolgens een toespraak over vrijheid en het vrije woord. De ware betekenis van 4 mei kun je pas doorzien als je de persoonlijke verhalen hebt gehoord van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, aldus Arib.

In het gezelschap van politici, Kamerleden en bewindspersonen noemde ze het vrije woord 'de drager van de democratie'. "Het ontbreken van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid ondermijnt in alle opzichten een betekenisvolle uitwisseling tussen mensen onderling, tussen burgers en politiek. Het verstomt letterlijk en figuurlijk ieder gesprek. Het is misschien wel daarom het eerste dat een dictatuur doet: het vrije woord in de kiem smoren.”

Erelijst van Gevallenen

Eremonumenten bij Binnenhof 1A

In de hal van Binnenhof 1A, de oude ingang van de Tweede Kamer, staat de Erelijst van Gevallenen 1940-1945. In dit boek staan de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen. Iedere dag slaat een Kamerbewaarder een bladzijde van het boek om. Jaarlijks is op 4 mei een herdenking bij de Erelijst van Gevallenen.