Debat over vrijhandelsakkoorden TTIP en CETA

De onderhandelingen over handelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) kwamen dinsdag 26 april van 16.30 tot 18.30 uur aan bod in een overleg met minister Ploumen. Ook spraken de Kamerleden van de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met de minister over de afronding van handelsverdrag CETA, tussen de EU en Canada.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.

Onderhandelingen TTIP

Het debat met minister Ploumen dient als voorbereiding op een Raad van de Europese Handelsministers op vrijdag 13 mei in Brussel. Hierin komen de tussenstand in de onderhandelingen over TTIP en de afronding van CETA aan bod. De EU en de VS begonnen in de zomer van 2013 met onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. De officiƫle naam hiervoor is het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Voorstanders van het verdrag wijzen op de economische winst die ermee te behalen valt. Tegenstanders waarschuwen dat Europa en zijn lidstaten straks bijvoorbeeld niks meer te zeggen hebben over de manier waarop dieren worden gehouden en gefokt.

Afronding CETA

In de zomer van 2014 kwamen de EU en Canada vrijhandelsakkoord CETA overeen. De juridische details ervan worden nu uitgewerkt. Waarschijnlijk is de ondertekening van het verdrag in het najaar. Als delen van het akkoord de bevoegdheid van nationale lidstaten raken - dat is nu nog niet bekend - moeten alle 28 EU-lidstaten het verdrag ratificeren voordat het officieel in werking kan treden.

Manifest 'Houd de boerderij TTIP-vrij'

Verschillende milieu- en agrarische organisaties zijn tegen de vrijhandelsverdragen. Daarom overhandigden zij dinsdag 26 april om 13.30 uur op het Plein voor het Kamergebouw een manifest aan Kamerleden. Het verzoek van dit manifest is om CETA niet te ratificeren en de onderhandelingen over TTIP te stoppen.