Debat over klimaat en energie

Kamerleden praten onder andere over nieuwe energiebronnen en de klimaatplannen tijdens een commissiedebat over klimaat en energie op donderdag 14 oktober. U kunt het debat van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) vanaf 13.00 uur live volgen via deze website en de app Debat Direct.

Dronebeeld van de Noordoostpolder door Sander Coppens

Voor het debat komt demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer. De Kamerleden gaan met haar onder meer in debat over nieuwe energiebronnen en de effecten van klimaatplannen op de samenleving. Andere onderwerpen die mogelijk ter sprake komen zijn de inzet van burgerfora rond het klimaat- en energiebeleid, het KPMG-rapport over de marktconsultatie kernenergie, emissiecijfers over 2020 en de leveringszekerheid van elektriciteit.

Klimaatpakket

Op de agenda staat ook het ‘Fit for 55’-pakket, een initiatief van de Europese Commissie. Met de nieuwe klimaatplannen moet de Europese Unie (EU) in de toekomst 55 procent minder broeikasgassen uitstoten. De Kamercommissie heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gevraagd het effect van dit pakket maatregelen op de Nederlandse CO2-uitstoot door te rekenen. Op 7 oktober gingen de Kamerleden over deze klimaatplannen in gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans. Kijk dit gesprek terug.

Commissiedebat

De meest voorkomende vorm van debat in een commissie is het commissiedebat. Dit is een reguliere vergadering van een commissie met een minister of staatssecretaris. In een commissiedebat komt een specifiek onderdeel van het beleidsterrein van een minister of staatssecretaris aan de orde. Kamerleden stellen vragen aan de bewindspersoon, die daar vervolgens op antwoordt. De formele afronding van een commissiedebat, inclusief het indienen van moties, gebeurt in de plenaire vergadering. Dat zijn vaak heel korte debatten die als een tweeminutendebat op de agenda staan.

Live volgen