Kamer in gesprek met Eurocommissaris Timmermans

Kamerleden van de commissie Economische Zaken en Klimaat hebben op donderdag 7 oktober een gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans. Timmermans gaat met de commissie in gesprek over de klimaatplannen van de Europese Commissie, een pakket van maatregelen onder de titel 'Fit for 55'. Het gesprek is vanaf 17.00 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Dronebeeld door Steven Luchtmeijer

Klimaatpakket

Het ‘Fit for 55’-pakket waarover Timmermans met Kamerleden in gesprek gaat, moet zorgen voor een aanpassing van het bestaande Europese beleid op het gebied van klimaat en energie. Dit is nodig om de klimaatdoelstellingen voor 2030 halen. Met de nieuwe plannen moet de Europese Unie (EU) in de toekomst 55 procent minder broeikasgassen uitstoten.

Het pakket van de Europese Commissie bestaat uit dertien wetsvoorstellen en een bossenstrategie, die er (onder andere) voor moet zorgen dat er drie miljard extra bomen worden gepland. CO2-uitstoot wordt duurder, en om mensen aan te moedigen elektrisch te gaan rijden worden naar verwachting miljoenen extra laadpalen gebouwd.

EU-rapporteurs

De Tweede Kamer heeft drie EU-rapporteurs aangewezen om de klimaatplannen extra te volgen. Regelmatig stellen Kamercommissies EU-rapporteurs aan voor een specifiek nieuw (wetgevend) EU-voorstel. EU-rapporteurs zijn Kamerleden die van de Kamer de opdracht krijgen om bijvoorbeeld informatie over een EU-voorstel te verzamelen en op die manier de informatiepositie van de Kamer op dat EU-dossier versterken. Dat gebeurt ook bij deze klimaatplannen van de Europese Commissie. De rapporteurs die voor de Kamer de klimaatplannen gaan onderzoeken zijn Raoul Boucke (D66), Renske Leijten (SP) en Agnes Mulder (CDA). Bekijk alle EU-rapporteurs van de Kamer. 

Volg het live

  • Volg het gesprek vanaf 17.00 uur via de livestream van deze site.