Vervolgdebat over brexitreferendum

De Kamer debatteerde op dinsdag 5 juli 2016 met premier Rutte over de gevolgen van het brexitreferendum voor de toekomst van de Europese Unie (EU). Het debat was een terugblik op de Europese Raad van dinsdag 28 en woensdag 29 juni. Toen spraken Europese regeringsleiders in Brussel over het brexitreferendum en over het Nederlandse Oekraïnereferendum.

Verslag

Brexitreferendum

Op maandag 27 juni kon de Tweede Kamer in een debat vooraf invloed uitoefenen op de Nederlandse inzet tijdens de Europese Raad van dinsdag 28 en 29 juni. Daar spraken de Europese staats- en regeringsleiders over de gevolgen van het brexitreferendum voor de samenwerking binnen de EU. Een kleine meerderheid van de burgers van Groot-Brittannië stemde op donderdag 23 juni voor opzegging van het EU-lidmaatschap. 

Op maandag 27 juni stuurde de regering een eerste reactie op de uitslag van het Britse referendum naar de Kamer. Hierin schreef minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat de periode van onzekerheid over de Europese toekomst van Groot-Brittannië 'zo kort mogelijk' moet zijn.

Oekraïnereferendum

De Europese Raad overlegde in Brussel ook over de uitslag van het raadgevend referendum in Nederland over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. In het Oekraïnereferendum, op woensdag 6 april 2016, stemde een meerderheid tegen het voornemen van de EU om een associatieverdrag met Oekraïne te sluiten. Ook hierover kan de Kamer premier Rutte bevragen.