Debat over de staat van de oorlog in Europa

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 14 maart vanaf 18.40 uur over de staat van oorlog in Europa met demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Voorafgaand aan het debat vindt er een rondetafelgesprek plaats over de militaire steun van Nederland aan Oekraïne. U kunt het rondetafelgesprek en plenaire debat volgen via de livestream en Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

Het gebouw van de Tweede Kamer met drie vlaggen ervoor.
Op zaterdag 24 februari was het twee jaar geleden dat de Russische inval in Oekraïne begon. Voor het gebouw van de Tweede Kamer wapperde daarom op die dag de Oekraïense vlag.

Iets meer dan twee jaar geleden, op 24 februari 2022, viel Rusland vroeg in de ochtend Oekraïne binnen. Hoe is de situatie twee jaar later? Hoe gaat het met de Nederlandse steun aan de Oekraïners? En hoe staat het met de dreiging voor de rest van Europa? 

Roep om wapens en munitie

Terwijl Oekraïne in het eerste jaar van de oorlog een reeks overwinningen wist te behalen op Rusland, lijken de rollen nu te zijn omgedraaid. Het Oekraïense leger versterkt een verdedigingslinie langs het front, om te voorkomen dat de Russen verder landinwaarts trekken. Zelensky roept bondgenoten op om meer wapens en munitie te leveren, om tekorten op te lossen. 

Rondetafelgesprek over militaire steun

Nederland steunt Oekraïne op verschillende manieren: politiek, militair en door de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De militaire steun van Nederland aan Oekraïne bedraagt dit jaar 2 miljard euro. Voorafgaand aan het plenaire debat houdt de commissie voor Defensie vanaf 14.30 uur een rondetafelgesprek over de militaire steun aan Oekraïne

Europa kijkt naar eigen verdediging

De oorlog in Oekraïne heeft er ook toe geleid dat er in de Europese Unie (EU) meer over haar eigen veiligheid en defensie wordt gesproken. Zo presenteerde de EU recent een strategie die de Europese defensie-industrie op de lange termijn moet verstevigen. Ook op nationaal niveau wordt er sinds de Russische invasie in Oekraïne weer meer uitgegeven aan defensie. Meer landen die lid zijn van de NAVO halen dit jaar de zogenoemde tweeprocentsnorm. Dit betekent dat deze landen 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. 

Volg live en lees meer