Debat over burgerinitiatief Spuiten en Slikken

Eén pil te veel maakt geen crimineel. Dat is de slogan van het burgerinitiatief waarmee het BNN-programma 'Spuiten en Slikken' aandacht vraagt voor de straf die je kunt krijgen als je een kleine hoeveelheid drugs op zak hebt. Op woensdagavond 29 juni 2016 debatteerde de Tweede Kamer over het burgerinitiatief. BNN-presentator Tim Hofman leidde het debat in.

Burgerinitiatief BNN
Voorzitter Helma Neppérus van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven ontvangt in januari 2015 de handtekeningen van BNN-presentator Tim Hofman.

De redactie van Spuiten en Slikken wijst erop dat je een strafblad kunt krijgen als je op een feest of festival wordt gepakt met een kleine hoeveelheid drugs op zak, ook als je die alleen voor eigen gebruik in bezit hebt. Daardoor wordt het lastiger een verklaring omtrent gedrag (vog) te krijgen, die je nodig hebt voor banen bij bijvoorbeeld de overheid of in het onderwijs. Op 27 januari 2015 kwam BNN-presentator Tim Hofman van Spuiten en Slikken al naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor dit probleem.

Verslag

Inmiddels is het burgerinitiatief van BNN door ruim 41.000 mensen ondertekend. De Kamer debatteerde er woensdag 29 juni vanaf 20.00 uur over. Tim Hofman, een van de presentatoren van Spuiten en Slikken, vertelde aan het begin van het debat in de plenaire zaal kort wat het burgerinitiatief inhoudt.

Reactie van het kabinet

Het kabinet maakt zich zorgen over het toenemende gebruik van bijvoorbeeld xtc en cocaïne in uitgaansgelegenheden. Dat schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in september 2015 in een brief aan de Tweede Kamer, als reactie op het burgerinitiatief van Spuiten en Slikken. Het kabinet wil drugsgebruik ontmoedigen. Daarom ziet het niets in een versoepeling van het optreden tegen drugsbezit. Ook wijst de minister er in zijn brief op dat ook iemand met een strafblad een vog kan krijgen.