Debat over artikel 1 Grondwet

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 5 december over uitbreiding van artikel 1 van de Grondwet. Handicap en seksuele gerichtheid moeten expliciet genoemd worden als het gaat om het discriminatieverbod in dat artikel, is het voorstel van D66, PvdA en GroenLinks.

De Kamerleden (vlnr) Kirsten van den Hul, Nevin Özütok en Vera Bergkamp verdedigen hun wetsvoorstel.

Het voorstel wordt verdedigd door de Tweede Kamerleden Özütok (GL), Bergkamp (D66) en Van den Hul (PvdA). Zij zitten als indieners in het vak-K dat normaal gesproken de plek is waar het kabinet zijn voorstellen verdedigt. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops is aanwezig als adviseur van de Kamer. 

Eerste lezing

Het debat vormt de zogeheten eerste lezing bij de Tweede Kamer. Wijzigingen van de Grondwet kennen twee lezingen, dat wil zeggen dat de Kamer er twee keer over moet oordelen in verschillende samenstellingen. De regeringspartijen en een groot deel van de oppositie lijken de initiatiefwet te steunen, zo blijkt tijdens de behandeling. Het huidige voorstel komt dan na de verkiezingen nog een keer terug in de Kamer.   

Seksuele gerichtheid

Het initiatief voor de wijziging waarover de Kamer vandaag debatteert, dateert van juni 2010. Toen dienden voorgangers van de huidige Kamerleden een wetsvoorstel in voor toevoeging van de gronden 'handicap' en 'hetero- of homoseksuele gerichtheid' aan artikel 1 van de Grondwet. Later is de laatste formulering gewijzigd in 'seksuele gerichtheid'.

Acceptatie en emancipatie

Wat de indieners betreft is toevoeging van deze gronden aan artikel 1 een bevestiging en verankering van acceptatie en emancipatie van mensen met een functionele beperking en de gelijke behandeling tussen hetero’s en homo’s. Nu wordt in artikel 1 discriminatie verboden 'op welke grond dan ook'. Vervolgens worden vijf kenmerken expliciet genoemd: godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht.

Heersende overtuigingen

Om verschillende redenen werden handicap en seksuele geaardheid niet opgenomen bij de grondwetsherziening in 1983. Bij de grond handicap was het voornaamste bezwaar dat voor mensen met een handicap juist een extra inspanning nodig is om gelijkwaardig te participeren. Voor het toevoegen van de grond hetero- of homoseksuele gerichtheid werd destijds aangevoerd dat die grond nog niet voldoende paste bij 'heersende overtuigingen'. De indieners vinden dat beide argumenten geen stand meer houden.

U kunt het debat live bekijken of beluisteren