Overzicht tweede dag regeringsverklaring-APB

2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - De fractievoorzitters gaan met elkaar en met de minister-president in debat over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid voor 2018 en latere jaren. Vandaag begint het debat met de reactie van premier Rutte op de eerste termijn van de fractievoorzitters. Daarna volgt de tweede termijn.

Vertrouwen

Wilders (PVV) heeft geen vertrouwen in de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de nieuwe staatssecretaris van Defensie en de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid.

Lastenverlichting bedrijven

De oppositie is kritisch over lastenverlaging voor bedrijven. Maar volgens minister-president Rutte is die noodzakelijk voor een goed vestigingsklimaat.

Koopkracht

Premier Rutte is blij dat de mensen in hun koopkracht gaan ervaren dat het beter gaat met Nederland. Maar de oppositiepartijen zijn kritisch.

Arbeidsmarkt

Een beter evenwicht tussen flexibele en vaste contracten moet leiden tot een arbeidsmarkt die voor iedereen werkt, benadrukt premier Rutte.

Zorg

In de zorg wil het kabinet de groei afremmen, de kosten bewaken en de kwaliteit op orde houden.

Medisch-ethische onderwerpen

De coalitie heeft sterk verschillende opvattingen over medisch-ethische kwesties. Daarom zullen de partijen steeds proberen om er op een respectvolle manier uit te komen, stelt Rutte.

Referendum Wiv

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) is nodig om de veiligheidsdiensten goed hun werk te laten doen, benadrukt premier Rutte. Maar een deel van de oppositie is kritisch over de "sleepwet".

Energie en klimaat

Het kabinet heeft ambitieuze klimaatdoelen, zo vindt een groot deel van de Kamer. Maar het is nog niet precies duidelijk hoe die gehaald gaan worden.

Europa en migratie

Het verlaten van de Europese Unie zou dodelijk zijn voor ons land, zegt premier Rutte. Grensoverschrijdende problemen, zoals het reguleren van migratiestromen, moeten op Europees niveau worden aangepakt.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist