Regeringsverklaring-APB: medisch-ethische onderwerpen

2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - De coalitie heeft sterk verschillende opvattingen over medisch-ethische kwesties. Daarom zullen de partijen steeds proberen om er op een respectvolle manier uit te komen, stelt Rutte.

"Gevoelige thema's", noemt Rutte de medisch-ethische kwesties. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat ze bij de besluitvorming altijd de stand van de medische wetenschap en het maatschappelijk debat daarover zullen meenemen in de bredere politieke afweging.

PvdA vreest stilstand medisch-ethische onderwerpen

Asscher (PvdA) is sceptisch over de verwijzing naar het maatschappelijk debat. Dat is toch al gevoerd? Waarom is bijvoorbeeld het wetsvoorstel voor een abortuspil ingetrokken? Nu kan de Kamer er überhaupt niet meer over debatteren. En waarom wordt het onderzoek met embryo's in de strijd tegen ernstige erfelijke ziektes bevroren?

Volgens Rutte bestaan er onder huisartsen heel verschillende ideeën over de abortuspil. Bovendien was de Raad van State kritisch over het wetsvoorstel. Maar het staat de Kamer vrij om ook zonder concreet wetsvoorstel over een onderwerp te spreken, aldus de premier. En onderzoek met embryo's blijft mogelijk, maar Rutte erkent dat embryokweek "uitermate gevoelig ligt in confessionele kring".

Het debat over de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen op 1 november met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist