Regeringsverklaring-APB: vertrouwen

2 november 2017, regeringsverklaring en Algemene Politieke Beschouwingen - Wilders (PVV) heeft geen vertrouwen in de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de nieuwe staatssecretaris van Defensie en de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid.

Mevrouw Ollongren, de nieuwe minister van BZK, heeft naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit. Mevrouw Visser, de nieuwe staatssecretaris van Defensie, heeft ook een Kroatisch paspoort. Reden voor Wilders om een motie van wantrouwen in te dienen, want in het Nederlandse kabinet horen "gewoon alleen Nederlanders te zitten". Baudet (FvD) valt hem bij.

Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar, zo citeert Rutte artikel 3 van de Grondwet. Hij vindt dat een meervoudige nationaliteit geen grond kan zijn om de betrouwbaarheid van bewindslieden in twijfel te trekken. De rechtsgevolgen van een dubbele nationaliteit staan volgens de premier op geen enkele manier het functioneren in de weg.

Grapperhaus

Ieder lid van het kabinet heeft het volste recht op privéopvattingen, ook in eerdere functies. Dat is Ruttes reactie op de aanval van Wilders op de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, de heer Grapperhaus.

Wilders wijst erop dat Grapperhaus eerder heeft verklaard dat jihadisten mogen terugkomen en dat we ze na straf genade moeten geven. De PVV-voorman vindt het onverteerbaar dat zo iemand het hoofd van de Nederlandse terroristenbestrijding zou worden.

De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid onderschrijft het regeerakkoord van a tot z, zegt Rutte. Hij wijst erop dat alle nieuwe bewindslieden een ruime maatschappelijke ervaring hebben en in die verschillende functies meningen hebben geuit. Wat telt is dat de nieuwe minister het regeerakkoord ongeclausuleerd wil uitvoeren.

Het debat over de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen op 1 november met de inbreng van de Kamer. Over de ingediende moties wordt aansluitend op het debat gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist