Debat wijziging Reglement van Orde afgerond

10 februari 2020, debat - Regels en taalgebruik aanpassen aan de tijdgeest. Dat heeft de werkgroep Herziening Reglement van Orde geprobeerd te doen. De Kamer debatteert over de voorstellen die de werkgroep heeft gedaan.

SGP'er Van der Staaij is voorzitter van de werkgroep en reageert op de vragen die Kamerleden op 10 september 2020 hebben gesteld. De voorstellen zijn volgens hem gebaseerd op een "brede consensus".

Het Reglement van Orde vloeit voort uit de Grondwet en bepaalt ons dagelijks werk, zegt Kamervoorzitter Arib. Het is volgens haar goed dat met deze aanpassing wordt gezocht naar verbeteringen, maar er moet ook aandacht zijn voor de politieke cultuur.

Commissies en plenaire vergadering

De plenaire agenda is vaak overbelast. Daarom wil de werkgroep de rol van de commissies versterken. Die moeten bijvoorbeeld een eigen regeling van werkzaamheden krijgen.

30 Kamerleden kunnen een minderheidsdebat aanvragen. Van der Molen (CDA) wil dat zo'n debat voortaan in een commissie worden gehouden: zo wordt de plenaire agenda ontzien. Daar is Van der Staaij echter niet voor: het doet afbreuk aan het recht van een minderheid om een plenair debat aan te vragen.

De werkgroep wil één keer per week, op dinsdag, een plenaire regeling van werkzaamheden plannen. Markuszower (VVD) vindt dat geen goed idee: Kamerleden moeten elke dag een debat kunnen aanvragen over belangrijke zaken die spelen. Het is de vraag of één keer per week genoeg is, zegt Kamervoorzitter Arib: de praktijk moet dit uitwijzen.

Het is altijd mogelijk om een extra regeling van werkzaamheden te houden, zegt Van der Staaij. Van Otterloo (50PLUS) vraagt zich af of de Voorzitter daar dan over moet beslissen: is het niet beter om dit aan de Kamer te laten?

Moties

Moties moeten kort en duidelijk zijn. Maar wie beoordeelt dat, vraagt Bisschop (SGP) zich af. Van der Staaij ziet daarbij een rol weggelegd voor de Voorzitter.

Van Meenen (D66) wil dat er ook moties tijdens commissiedebatten kunnen worden ingediend. Maar Van der Staaij vreest dat dit leidt tot nog meer moties dan er al zijn.

Interrupties

Tijdens een vergadering bepaalt de voorzitter hoeveel interrupties de woordvoerders krijgen. Markuszower (PVV) wil dat deze bevoegdheid bij de Kamer zelf wordt gelegd. Maar Van der Staaij vindt dat niet verstandig: het is beter om dit bij de voorzitter te laten.

Nachtelijke vergaderingen en stemmingen

Er komen vaste momenten voor stemmingen op dinsdag en donderdag, zo heeft de werkgroep voorgesteld. Moet er een uitzondering worden gemaakt voor moties van wantrouwen?

Het op een later moment stemmen over motie van wantrouwen kan heel onnatuurlijk zijn, denkt Van der Staaij. Hij wil daarom de mogelijkheid houden om aansluitend op een debat te stemmen over zo'n motie, ook als dat laat in de avond of nacht is. De praktijk is weerbarstig, zegt Kamervoorzitter Arib.

Is het wel goed om tot laat te vergaderen? Verschillende woordvoerders vragen zich dat af. We moeten kijken naar een gezonde balans tussen werk en privé, zegt Van der Staaij. Daar sluit Van Otterloo (50PLUS) zich bij aan: Kamerleden moet niet overbelast worden.

Toezeggingenregister

Van der Molen (CDA) en Van Meenen (D66) willen dat er een openbaar toegankelijk register komt waarin de toezeggingen worden bijgehouden die bewindslieden tijdens debatten doen. Kamervoorzitter Arib wil daarmee aan de slag gaan.

Burgerinitiatieven

De Kamer moet niet te lang wachten met een beslissing over een debat naar aanleiding van een burgerinitiatief, vinden Van Gent (VVD) en Bisschop (SGP). Van der Staaij begrijpt deze gedachte. Smeulders (GroenLinks) wil dat ook 16- en 17-jarigen het recht krijgen om een burgerinitiatief in te dienen.

Hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen

Van Meenen (D66) en Smeulders (GroenLinks) willen hoorzittingen houden met kandidaat-bewindspersonen voorafgaand aan hun beëdiging. Het formatieproces wordt zo transparanter, denken zij, en het biedt de mogelijkheid om de integriteit en geschiktheid van de bewindspersonen te beoordelen. Maar Van Gent (VVD) heeft bedenkingen: past het wel in onze politieke cultuur?

De Kamer stemt op 24 februari over de voorstellen tot wijziging van het Reglement van Orde en de tijdens het debat ingediende moties.