Kamer debatteert over wijziging van het Reglement van Orde

10 september 2020, debat - De Kamer bespreekt de eigen werkwijze. Aanleiding hiervoor zijn voorstellen van een Kamercommissie onder leiding van het lid Van der Staaij voor herziening van het Reglement van Orde.

Onnodig moeilijk geformuleerde tekst. Verouderde, onduidelijke of onvermelde procedures. Een ingewikkelde structuur en opbouw. Over dit soort zaken heeft de werkgroep van Kamerleden aanpassingsvoorstellen gedaan voor het Reglement van Orde. De werkgroep heeft onder andere ook gekeken naar en voorstellen gedaan over:

  • de procedure rondom de tweede lezing van Grondwetsherzieningen
  • extra stemmingen op een vast moment in de week
  • een flexibele inrichting van commissiezalen
  • een dynamisch vragenuur
  • het vervallen van de eis dat ten minste vier andere leden het indienen van een motie steunen

Plenair en commissies

De druk op de agenda van de plenaire vergadering is te groot, zo stelt de werkgroep vast. Die stelt daarom voor om nog maar één keer per week een plenaire regeling van werkzaamheden te houden en commissies hun eigen regeling van werkzaamheden te geven. Dan is het wel belangrijk dat alle commissies dit op dezelfde manier doen, benadrukt Özütok (GroenLinks).

Hiddema (FvD) is het oneens met het voorstel om nog maar één plenaire regeling van werkzaamheden per week te houden. Fracties moeten in de plenaire zaal kleur bekennen, benadrukt Markuszower (PVV).

Minderheidsdebatten, die door minimaal 30 leden kunnen worden aangevraagd, zouden voortaan niet plenair maar in commissies moeten worden gehouden, vindt Van der Molen (CDA). Zo wordt de plenaire agenda ontlast en worden actuele onderwerpen sneller besproken.

Creëer de mogelijkheid om tijdens commissiedebatten moties in te dienen, suggereren Van Meenen (D66) en Kuiken (PvdA). Dit is niet alleen veel logischer, maar voorkomt ook dat de indiening van moties plenair moet plaatsvinden.

Vragenuur

Het vragenuurtje wordt veel interessanter als de minister-president en de fractievoorzitters eraan meedoen, betoogt Van Raak (SP). Markuszower (PVV) is het daarmee eens. Hij pleit daarnaast voor meer openheid over hoe de te stellen vragen worden geselecteerd. Ook Van Otterloo (50PLUS) wil dat het vragenuurtje op een andere manier wordt ingericht. Het draait nu volgens hem te veel om de waan van de dag.

Burgerinitiatief

Als mensen de moeite nemen om een burgerinitiatief in te dienen, dan heeft de Kamer de plicht om niet te lang te wachten met een besluit over de behandeling, vinden Van Gent (VVD) en Bisschop (SGP). Zij willen daarom vastleggen dat de Kamer dit binnen negen maanden moet doen.

Nachtelijke stemmingen

Het is ongewenst als Kamerleden tot diep in de nacht aanwezig moeten blijven omdat er (hoofdelijke) stemmingen zouden kunnen komen, vinden Van Meenen (D66) en Bisschop (SGP). Van Raak (SP) sluit zich aan bij hun voorstel om in principe alleen nog op vaste momenten in de week te stemmen.

Afsplitsingen

Van Haga hekelt het inperken van de rechten van Kamerleden die zich afsplitsen van een fractie. De mogelijkheid om je af te splitsen biedt volgens hem een veiligheidsklep tegen ongebreidelde partijmacht.

Het debat gaat op een later moment verder met de reactie van werkgroepvoorzitter Van der Staaij.

Zie ook: