Begroting Koninkrijksrelaties afgerond

14 oktober 2021, begroting - Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) reageert op vragen en opmerkingen van de woordvoerders uit de eerste termijn van de begrotingsbehandeling.

Het gaat er bij de begroting voor Koninkrijksrelaties om dat we de juiste dingen doen voor de mensen in het Caribisch deel van het Koninkrijk, zegt staatssecretaris Knops. Zij willen een toekomst voor zichzelf, bestaanszekerheid en een toekomst voor hun kinderen.

Relatie met Europees Nederland

De geschiedenis heeft Europees Nederland en de Caribische eilanden bij elkaar gebracht, betoogt Knops. Het koloniale verleden brengt volgens hem verplichtingen met zich mee. Daarbij hoort ook dat er aandacht is voor zwarte bladzijden. Wuite (D66) ziet een rol weggelegd voor de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties bij het aan orde stellen van de gevoelige onderwerpen.

Rond het dekolonisatieproces af, vraagt De Graaf (PVV). Hij wil dat de autonome landen over vijf jaar het Koninkrijk verlaten.

De samenwerking tussen de verschillende landen binnen het Koninkrijk en de bijzondere gemeenten is intensiever dan eerder werd verwacht, zegt de staatssecretaris. Daarbij speelt volgens hem mee dat de eilanden zijn getroffen door een orkaan, een vluchtelingenstroom en de coronacrisis.

Steun en hervormingen

Nederland heeft de autonome landen binnen het Koninkrijk de afgelopen jaren financieel gesteund, ook om de verschillende crises goed door te komen. Voor de langere termijn is het volgens de staatssecretaris wel belangrijk dat er hervormd wordt. Het Caribische orgaan voor hervorming en ontwikkeling moet daarin een belangrijke rol gaan spelen.

Wanneer kunnen we de resultaten zien? De Vries (VVD) is blij met de plannen voor hervormingen, maar er moeten ook echt zaken verbeteren bij corruptiebestrijding, belastingheffing en financieel beheer.

In 2018 heeft Nederland het bestuur op Sint-Eustatius overgenomen, onder andere omdat er sprake was van machtsmisbruik en financieel wanbeleid. Ceder (ChristenUnie) zou graag zien dat het zelfbestuur op het eiland snel wordt hersteld en dringt aan op gesprekken daarover. Maar die komen volgens Knops niet van de grond doordat leden van de eilandsraad zich onredelijk opstellen.

Armoedebestrijding

Het Rode Kruis heeft nog geld over van het budget voor noodhulp, stelt Simons (BIJ1) vast. Zij stelt voor om dit of ander geld in te zetten voor structurele (voedsel)hulp aan mensen op de eilanden. Maar staatssecretaris Knops betoogt dat het aan de autonome landen is om sociale voorzieningen in te richten.

Het minimumloon en de uitkeringen stijgen te langzaam, vindt Bromet (GroenLinks). Volgens haar is er nog steeds schrijnende armoede in de bijzondere gemeenten: het is onacceptabel dat kinderen in het Koninkrijk honger hebben. Mensen moeten kunnen eten, slapen en hun kinderen van groente en fruit kunnen voorzien, zo sluit Kuiken (PvdA) zich daarbij aan.

Het sociaal minimum moet stap voor stap omhoog, zegt Knops, zodat de armoede vermindert. Daarbij moeten de concurrentiekracht en de draagkracht van de economie in het oog worden gehouden. En als de uitkeringen al in 2022 omhooggaan, moet daar een dekking voor worden gevonden.

Worden de mensen in Caribisch Nederland gecompenseerd voor de stijgende kosten van levensonderhoud, met name voor energie? Van den Berg (CDA) vraagt zich dit af.

Als er in Europees Nederland een compensatie komt voor gestegen energiekosten, zegt Knops, is het logisch om dat ook in de bijzondere gemeenten te doen. Hij hoopt daarnaast dat duurzame energieopwekking met water, wind en zon uiteindelijk zal leiden tot lagere energiekosten op de eilanden.

Mensenrechten vluchtelingen

Nederland moet zich actiever opstellen bij het voorkomen van mensenrechtenschendingen tegen Venezolaanse vluchtelingen, vindt Koekkoek (Volt). Nederlandse diensten zijn niet betrokken bij de uitvoering van het CuraƧaose vreemdelingenbeleid, benadrukt Knops. Hij heeft bij de CuraƧaose regering al aandacht gevraagd voor de mensenrechten bij de omgang met vluchtelingen.

De eerste termijn van de Kamer was op 13 oktober. De stemmingen over de ingediende moties zijn op 26 oktober. Over de begroting wordt op 7 december gestemd.

Zie ook: