Rapporteurs commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamercommissies kunnen leden benoemen tot rapporteur voor een bepaald onderwerp. Een rapporteur verdiept zich in het onderwerp en adviseert de commissie over de behandeling. Meestal benoemt een commissie twee of meer leden tot rapporteur voor een onderwerp. De rapporteurs kunnen een beroep doen op ondersteuning door de ambtenaren bij de Tweede Kamer.

Lopende rapporteurschappen

Europese Verordening voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

Laura Bromet (GL/PvdA)
Harm Holman (NSC)

In de procedurevergadering van de commissie LNV van 6 juli 2022 zijn de leden Thom van Campen (VVD) en Leonie Vestering (PvdD) (later vervangen door Eva Akerboom) rapporteurs benoemd. Aanleiding voor het rapporteurschap was dat de Europese Commissie op 22 juni 2022 een voorstel heeft gepresenteerd voor een Verordening duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen (COM(2022)305). Het eindverslag van deze rapporteurs is op 20 oktober gepubliceerd. In de procedurevergadering van 25 oktober 2023 is besloten dat het rapporteurschap is afgerond. Tijdens de procedurevergadering van 20 december 2023 heeft de commissie LNV gesproken over de aanbevelingen van de rapporteurs. Op basis van een van deze aanbevelingen is besloten het rapporteurschap op dit EU wetsvoorstel opnieuw in te stellen en de leden Bromet en Holman aan te wijzen als rapporteurs. Begin 2024 zal de commissie LNV besluiten over hun mandaat.

Europese Verordening nieuwe genomische technieken

Wim Meulenkamp (VVD)
Rosanne Hertzberger (NSC)

In de procedurevergadering van 6 april 2023 is het lid Valstar benoemd als rapporteur op de Europese verordening voor planten die met bepaalde nieuwe genomische technieken worden geproduceerd. Het EU wetsvoorstel is op 5 juli 2023 gepubliceerd (COM(2023)411). Op 20 december 2023 is besloten de leden Meulenkamp en Hertzberger aan te wijzen als nieuwe rapporteurs (als gevolg van de instelling van een nieuwe commissie na de Tweede Kamerverkiezingen). Op 13 maart 2024 heeft de commissie LNV het mandaat gegeven aan deze rapporteurs. De rapporteurs hebben op 1 februari al een notitie uitgebracht over de laatste ontwikkelingen in het Europees Parlement ten aanzien van het voorstel. De rapporteurs hebben het voornemen om een gesprek te voeren met de Europese Octrooiraad, een werkbezoek te brengen aan Brussel (al dan niet met een delegatie van de commissie LNV), en een rondetafelgesprek te organiseren.

GLB post-2027 (inclusief maatregelen ter vereenvoudiging van procedures en vermindering van administratieve lasten onder het huidige GLB)

Jeanet Nijhof-Leeuw (PVV)
Laura Bromet (GL/PvdA)
Cor Pierik (BBB)

Evaluatie en herziening van de Nitraatrichtlijn

Thom van Campen (VVD)
Harm Holman (NSC)
Eline Vedder (CDA)

Begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds 2025

Jeanet Nijhof-Leeuw (PVV)
Laura Bromet (GL/PvdA)

Afgeronde rapporteurschappen

Europese Verordening Natuurherstel

Eline Vedder (CDA)
Eva Akerboom (PvdD)

In de procedurevergadering van 28 september 2022 zijn deze leden namens de commissie LNV aangesteld als EU-rapporteurs op het EU-voorstel voor een verordening inzake natuurherstel (COM(2022)304) en Kamerstuk 22112-3530).
De rapporteurs hebben op 13 april 2023 een tussentijds verslag uitgebracht (Kamerstuk 22112-3640) en op 19 oktober 2023 een eindverslag gepubliceerd.
In de procedurevergadering van 25 oktober 2023 is besloten het rapporteurschap te beĆ«indigen. De conclusies en aanbevelingen van de rapporteurs zijn door de nieuw samengestelde commissie LNV besproken tijdens de procedurevergadering van 20 december 2023. De commissie LNV heeft besloten conform de aanbeveling een juridisch wetenschapper te vragen het politiek akkoord over de natuurherstelverordening te analyseren om inzicht te krijgen in de effecten voor de regelgeving en uitvoering in Nederland. 

Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur

Thom van Campen (VVD)
Laura Bromet (GroenLinks)

In de strategische procedurevergadering van 25 mei 2022 heeft de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de wetgevingsrapporteurs benoemd.
Op 13 april 2023 is het onderzoeksrapport van de wetgevingsrapporteurs openbaar gemaakt.

Begroting ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds voor het jaar 2023

Tjeerd de Groot (D66)
Pieter Grinwis (ChristenUnie)

Het verslag van de rapporteurs inzake de vaststelling van de begrotingsstaten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2023 is op 24 november 2022 openbaar gemaakt (Kamerstuk 36200-XIV-9).
Aan het begin van het debat over de begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 6 december 2022 brachten de twee rapporteurs namens de commissie verslag uit. Dit is de eerste begroting waarbij dit plaatsvond. 

Jaarverslag en Slotwet LNV en Diergezondheidsfonds voor het jaar 2021

Derk Boswijk (CDA)
Marieke Koekoek (Volt)

Het verslag van de rapporteurs inzake het jaarverslag en de slotwet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XI) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2021 is op 20 juni 2022 openbaar gemaakt (Kamerstuk 36100-XIV-9).