Kennisagenda
De commissie werkt voortdurend aan de versterking van haar zelfstandige kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden of werkbezoeken af te leggen. In de kennisagenda legt de commissie daarnaast een aantal thema’s vast waarin zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen en hoe ze dat wil doen. De doelstelling van deze agenda is om te komen tot een goede gemeenschappelijke kennisbasis.
Tijdens de strategische procedurevergadering op 21 maart 2024 is besloten welke nieuwe onderwerpen aan de kennisagenda worden toegevoegd. Het gaat om de eerste vier onderstaande thema's. Op de procedurevergadering van 27 november 2024 is een vijfde thema toegevoegd.
Transitie van middel- naar doelsturing
Het thema van middelsturing naar doelsturing (inclusief monitoren en borgen emissiereducties door managementmaatregelen) is op de kennisagenda gezet. De commissie heeft op 2 juli 2025 besloten de activiteiten die met betrekking tot dit onderwerp waren gepland uit te stellen tot na de installatie van de nieuw samengestelde Kamer. De activiteiten zijn: een technische briefing van ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de stand van zaken op dit onderwerp; een rondetafelgesprek en een commissiedebat over doelsturing.
Bijdrage landbouw aan klimaatneutraliteit in 2050
Om te beginnen is er een technische briefing georganiseerd die inzicht biedt in bestaande informatie over broeikasgasemissies en economische kengetallen van de landbouwsector.
Voedselzekerheid
De staf heeft een notitie opgesteld over de inzichten die zijn opgedaan bij kennisactiviteiten die de commissies voor LVVN en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp tot dusverre hebben georganiseerd. Daarnaast is bekeken welke andere relevante onderzoeken en data op het terrein van voedselzekerheid beschikbaar zijn. Vervolgens is een rapport opgesteld dat inzicht biedt in de belangrijkste bedreigingen voor de voedselzekerheid in Nederland en de EU en in mogelijke oplossingsrichtingen. Dit rapport zal betrokken worden bij het nog in te plannen commissiedebat Voedselzekerheid. De nieuw samen te stellen commissie zal hierover beslissen.
Natuur en biodiversiteit
De commissie wil zich verdiepen in de knelpunten die de realisatie van de biodiversiteitsdoelen in de weg staan, en wat er nodig is om die knelpunten weg te nemen. De Ecologische Autoriteit heeft een technische briefing verzorgd over de inzichten die uit de beoordeelde natuurdoelanalyses naar voren komen. Daarnaast stonden een technische briefing over het Nationaal Dashboard Biodiversiteit en een werkbezoek aan Naturalis Biodiversity Center op het programma. Dit wordt overgelaten aan de nieuw samen te stellen commissie.
Normeren en beprijzen, prijsstelling en economie
De commissie heeft op de procedurevergadering van 27 november 2024 besloten dit kennisthema toe te voegen.
De commissie gaat op zoek naar nieuwe middelen om doelen op het gebied van natuur en milieu te halen. Tegelijkertijd moet het verdienmodel de boeren een inkomen garanderen en de duurzaamheidsdoelen versneld gerealiseerd worden.
De staf zal een beknopt rapport opstellen dat inzicht biedt in de verschillende vormen van normeren en beprijzen, de bestaande en mogelijke toepassingen en de ervaringen die al zijn opgedaan.
Besluitvorming over vervolgactiviteiten wordt overgelaten aan de nieuw samen te stellen commissie.
N.B. Voor elk thema is er een voorbereidingsgroep die bestaat uit tenminste twee leden van de commissie. De voorbereidingsgroep werkt per thema een aanpak met plannen en activiteiten uit, hierbij ondersteund door de staf van de commissie voor LVVN.
Afgeronde thema's kennisagenda
Van 2017 tot begin 2024 stonden de volgende onderwerpen op de kennisagenda:
- Mondiale voedselzekerheid. Dit thema is in juni 2022 overgedragen aan de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHaOs).
- Big data in de landbouw, tuinbouw en visserij
- Herziening Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
- Brexit op LNV-terrein
- Voedsel
- (Kringloop)landbouw en klimaat
- (Programma aanpak) stikstof
- NVWA
- Gewasbescherming
- Mestbeleid
- Inkomsten en verdienmodel ondernemers in de landbouwsector
- Vergunningverlening en juridische houdbaarheid van gebiedsgerichte processen
- Natuur en stikstof
- Uitvoerbaarheid van beleid op het boerenerf