Presentatie wijzigingsvoorstellen Reglement van Orde

De werkgroep Herziening Reglement van Orde, onder voorzitterschap van Kees van der Staaij (SGP), presenteert op woensdag 30 oktober 2019 om 11.00 uur voorstellen voor herziening van het Reglement van Orde; de (vergader)regels die gelden in de Tweede Kamer. De werkgroep komt tot een groot aantal technische en inhoudelijke wijzigingsvoorstellen, die door Van der Staaij worden overhandigd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

In het Reglement van Orde – dat haar grondslag vindt in artikel 72 van de Grondwet – staan de (vergader)regels van de Tweede Kamer. Het geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag wanneer een Kamerlid het woord mag nemen, welke verantwoordelijkheden Kamercommissies hebben en hoe het vragenuur verloopt. De laatste algehele herziening van het Reglement van Orde vond plaats in 1994, dit jaar precies 25 jaar geleden. Op 13 maart 2018 gaf het presidium de werkgroep-Van der Staaij formeel de opdracht om het huidige Reglement grondig tegen het licht te houden.

De wijzigingsvoorstellen van de werkgroep-Van der Staaij zijn erop gericht het Reglement van Orde zowel in taalgebruik als in aanpak aan te passen aan de huidige tijdsgeest. “Zo nu en dan dient het Reglement in zijn geheel te worden getoetst op actualiteit, consistentie en bruikbaarheid”, stelt de werkgroep, die zelf spreekt van “groot onderhoud”. “Zo is de tekst op veel plekken (onnodig) moeilijk geformuleerd, is vaak sprake van verouderde, onduidelijke of onvermelde procedures, en kunnen de structuur en opbouw van het Reglement aanzienlijk vereenvoudigd worden.”

De werkgroep presenteert de wijzigingsvoorstellen op woensdag 30 oktober 2019 om 11.00 uur in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Op dat moment is daar ook een origineel exemplaar van het eerste Reglement van Orde van de Tweede Kamer – dat dateert uit 1815 – tentoongesteld.

Vervolg

De voorstellen worden in de Tweede Kamer behandeld als ware het een wetsvoorstel en kan de voltallige Tweede Kamer erover debatteren en besluiten.

De werkgroep Herziening Reglement van Orde bestaat uit:

De Vries (VVD)

De Roon (PVV)

Geurts (CDA)

Sneller (D66)

Van der Lee (GroenLinks)

Van Nispen (SP)

Ploumen (PvdA)

Van der Staaij (SGP, voorzitter)

Baudet (Fvd)

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Journalisten zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de overhandiging en presentatie van de voorstellen van de werkgroep Herziening Reglement van Orde. De presentatie vindt plaats op woensdag 30 oktober om 11:00 uur in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. U kunt zich aanmelden via persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Het huidige reglement van orde is gepubliceerd op de website van de Tweede Kamer.

Journalisten die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Meer informatie vindt u via: https://www.tweedekamer.nl/contact-en-bezoek/persinformatie/accreditatie

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Marloes Konings via 06/50128032 of m.konings@tweedekamer.nl.