Rondetafelgesprek over media en persvrijheid

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) houdt op donderdag 1 juli van 12.00 tot 14.30 uur een rondetafelgesprek over media en persvrijheid. Het gesprek is live te volgen via de website en de app Debat Direct.

Media en persvrijheid

In het rondetafelgesprek gaan Kamerleden van de commissie OCW de dialoog aan met verschillende journalisten, belangenorganisaties en wetenschappers over het bevorderen van persvrijheid. Aanleiding voor het gesprek is het feit dat Nederland voor het tweede jaar op een rij een plek is gezakt op de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Reporters sans Frontières. Volgens het onderzoek proberen buitenlandse regeringen steeds vaker invloed uit te oefenen op het Nederlandse persbeleid, en stijgt het aantal meldingen over bedreiging van journalisten.

Onderwerpen

Kamerleden spreken met de deelnemers over het bevorderen van de persvrijheid en veiligheid van journalisten. Ook wordt er gekeken naar wat andere landen op dit terrein doen, en wat Nederland hiervan zou kunnen leren.

Deelnemers aan het rondetafelgesprek

Deelnemers van het rondetafelgesprek met de commissie OCW zijn onder andere misdaadjournalist Paul Vugts, NOS-verslaggever Edwin van den Berg, hoofdredacteur van Omroep Gelderland Sandrina Hadderingh, Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en hoogleraar Artificial Intelligence and Society Claes de Vreese. Bekijk het overzicht van de complete genodigdenlijst en tijden.

Position papers

Een aantal deelnemende organisaties heeft van tevoren position papers ingeleverd bij de commissie waarin zij in het kort hun standpunt beschrijven. Hierin besteden zij onder meer aandacht aan het gevaar van zelfcensuur, intimidatie, het openbaar maken van persoonsgegeven en wantrouwen bij het publiek. Lees alle position papers.

Waarom een rondetafelgesprek?

De Kamer organiseert regelmatig hoorzittingen en rondetafelgesprekken. Het is voor een commissie een efficiënte manier om in korte tijd zo volledig mogelijk geïnformeerd te raken over een onderwerp. Op die manier kunnen de Kamerleden beter hun oordeel vormen en goed voorbereid het uiteindelijke debat voeren. Wie er uitgenodigd worden voor een hoorzitting of rondetafelgesprek, bepalen de Kamerleden zelf. Zij zijn gespecialiseerd in de onderwerpen waarmee de commissies waarvan zij deel uitmaken zich bezighouden, en weten wie de hoofdrolspelers en de deskundigen zijn op die terreinen.

Volg het live