Tweede Kamer wil sterkere controle en verantwoording van Europees geld

Nederland draagt geld af voor de Europese begroting en voor Europese noodfondsen. De Tweede Kamer wil de besteding van dit Europees geld goed in de gaten houden. Daarom is een werkgroep eind 2013 op zoek gegaan naar mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in het nationaal budgetrecht van Nederland. Dinsdag 9 september heeft de werkgroep een rapport met haar bevindingen overhandigd aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Van links naar rechts: Aukje de Vries, Eddy van Hijum, Anouchka van Miltenburg en Yasemin Çegerek.

© Hans Kouwenhoven.

De werkgroep is samengesteld uit de commissie voor de Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. De commissie voor de Rijksuitgaven zet zich in voor een sterkere controle en verantwoording van Europees geld. Na de economische en financiële crisis is in Europa een strenge begrotingsdiscipline de norm geworden. Europese landen die er slecht voor staan, moeten hervormen. Ook is het toezicht op de nationale economieën vanuit Europa versterkt.

Geen inbreuk nationaal budgetrecht

Kan het Nederlandse parlement zijn controlerende taak nog wel uitvoeren bij al deze grote beleidsmaatregelen uit Europa? Daarover heeft de werkgroep haar rapport geschreven. Belangrijke conclusies zijn:

  • De Europese regelgeving doet geen inbreuk op het nationale budgetrecht

  • Het Europees semester heeft tot meer transparantie in het nationale begrotingsproces geleid

  • Onafhankelijke controle op het beheer van de noodfondsen zal aandachtig bewaakt moeten worden

  • De verantwoording van Europees geld door de diverse lidstaten moet beter. Daarbij is het van belang dat Brusselse regelgeving wordt vereenvoudigd. Controle- en auditpraktijken, nationaal en Europees, moeten beter op elkaar worden afgestemd.

'Prinsjesdag hoeft niet eerder in het jaar'

Herhaaldelijk klonk de afgelopen jaren de roep om Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen te vervroegen naar het voorjaar. De werkgroep concludeert in het rapport dat vervroeging niet nodig is, onder meer doordat het Europese semester al tot grotere transparantie heeft geleid. Het Europese semester is de jaarlijkse cyclus van afstemming van het economisch en begrotingsbeleid van alle EU-lidstaten. Het is bedoeld om de lidstaten van de EU van elkaar te laten leren over een effectieve aanpak van de economische crisis.

Overhandiging

De werkgroep heeft haar rapport dinsdag 9 september om 13.30 uur overhandigd aan Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer.

Download rapport

Samenstelling

De werkgroep bestaat uit de volgende leden:

Aukje de Vries (voorzitter,VVD)

Yasemin Cegerek (PvdA)

Eddy van Hijum (CDA)