Ard van der Steur rapporteur Europees Openbaar Ministerie

De commissie voor Veiligheid en Justitie heeft Ard van der Steur (VVD) op woensdag 19 februari benoemd tot rapporteur. Hij zal voor de Kamer in de gaten houden hoe het onderhandelingsproces verloopt rond het EU-voorstel tot invoering van een Europees Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer is tegen dit voorstel.

Update

Gele kaart

Met de plannen voor een Europees Openbaar Ministerie streeft de Europese Commissie in de hele Europese Unie naar een krachtiger vervolging van criminelen die frauderen met EU-geld. De Tweede Kamer is tegen een Europees Openbaar Ministerie. Hoewel ook de Tweede Kamer fraude met EU-geld krachtig wil aanpakken, vindt zij strafrechtelijke vervolging een zaak voor de lidstaten zelf. In oktober 2013 trokken volksvertegenwoordigingen van elf lidstaten, waaronder Nederland, Frankrijk en Engeland, een gele kaart tegen de plannen, omdat die volgens hen de bevoegdheden van Europa te veel oprekken.

Rapporteur

Nu de Europese Commissie de vorming van het Europees Openbaar Ministerie toch doorzet, krijgt rapporteur Ard van der Steur de taak om het dossier tijdens het onderhandelingsproces scherp in de gaten te houden en de commissie voor Veiligheid en Justitie daarover te berichten. Hij kan als rapporteur contacten onderhouden met vertegenwoordigers van andere nationale parlementen, om te zien of er vervolginitiatieven en bezwaarprocedures mogelijk zijn. Ook een nauw contact met de rapporteur van het Europees Parlement ligt voor de hand, vanwege de belangrijke rol die het speelt bij de onderhandelingen. De standpunten die Van der Steur als rapporteur inneemt moeten vanzelfsprekend overeenkomen met de standpunten van de commissie voor Veiligheid en Justitie.

Behandelvoorbehoud

In de Tweede Kamer is het voorstel ook onderworpen aan een parlementair behandelvoorbehoud. Dat wil zeggen dat het kabinet de Tweede Kamer telkens nauwkeurig informeert over het onderhandelingsproces rond de oprichting van het Europees OM. Het kabinet mag door het behandelvoorbehoud geen stappen zetten in het overleg met de andere EU-lidstaten zonder dat daarover afspraken zijn gemaakt met de Tweede Kamer.