Nationale ombudsman biedt jaarverslag over 2018 aan

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, presenteerde vanmiddag het jaarverslag over 2018 in de Tweede Kamer. Behalve de Nationale ombudsman hebben ook de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman aan het rapport bijgedragen met de titel ‘Iedereen moet mee kunnen doen’. Het is de tweede keer dat het jaarverslag op deze manier tot stand kwam.

Aanbieding van het gezamenlijke jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2018.
Aanbieding van het gezamenlijke jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2018.

‘Iedereen moet mee kunnen doen’ is wat betreft de ombudsmannen een gezamenlijke opdracht voor burgers én overheid. In zijn toespraak legde de Nationale ombudsman de nadruk op het woord moeten: “Uit alle telefoontjes en mailtje die wij krijgen, wordt één ding duidelijk: mensen willen mee kunnen doen. Maar het lukt niet iedereen op eigen kracht. Als we in Nederland willen dat iedereen meedoet, vraagt dat niet alleen wat van de burger, maar ook van de politiek, van de overheid en van andere instanties die werken voor de inwoners van Nederland. Zij moeten zorgen dat iedereen ook daadwerkelijk mee kán doen.”

In het rapport concludeert de Ombudsman dat het te vaak mis gaat tussen de burger en de overheid. In zijn speech pleitte hij daarom voor meer tijd, middelen en ruimten voor professionals zodat zij hun werk beter kunnen doen. Ten opzichte van voorgaande jaren zagen de ombudsmannen in een aantal dossiers ook verbeteringen. “Met name wanneer het gaat om de verhouding tussen burgers en overheden, zien wij langzaam een kentering”, aldus Reinier van Zutphen.

Verantwoording

Ieder jaar rond deze tijd biedt de Nationale ombudsman het verslag aan in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib vindt het een belangrijke traditie: “Met het jaarverslag legt de Nationale ombudsman verantwoording af voor de belangrijke taak die hij  vervult door op te komen voor mensen die vastlopen in onze samenleving. Het jaarverslag geeft de Kamer direct inzicht in de wijze waarop het overheidsbeleid in de praktijk van alledag bij burgers aankomt. De waarde van deze terugkoppeling kan voor ons werk, hier in de Kamer, van groot belang zijn.”

De ombudsman

Burgers die een klacht hebben over de overheid kunnen terecht bij de Nationale ombudsman. De Tweede Kamer benoemt de Nationale ombudsman telkens voor een periode van zes jaar. De huidige ombudsman, Reinier van Zutphen, bekleedt de functie sinds april 2015. De ombudsmannen streven ernaar om zo veel mogelijk zichtbaar te zijn in de samenleving. Ze gaan op bezoek op scholen, instanties, en geven workshops en trainingen over bijvoorbeeld  klachtbehandeling, conflicthantering of het burgerperspectief in de verhouding tussen burger en overheid.

Teruglezen

U kunt het rapport hier lezen.