Kamerleden bezoeken Londen vanwege Brexit

Een gezamenlijke delegatie van de Eerste en Tweede Kamer bracht op zondag 9 en maandag 10 september 2018 een werkbezoek aan Londen vanwege de brexit. De delegatie wilde zich een beeld vormen van de voorbereidingen op de brexit door de Britse overheid. Hierbij kwamen de verschillende uittredingsscenario’s, waaronder het no-dealscenario, en hun gevolgen aan de orde.

Londen met zicht op de Theems en de parlementsgebouwen

Nieuwe relatie

Tijdens het werkbezoek aan Londen kwamen ook de ideeën voor een nieuwe partnerschapsrelatie tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) na de brexit aan bod. Het werkbezoek vindt plaats tegen de achtergrond van de onderhandelingen tussen de EU en het VK over de Britse uittreding en de nieuwe betrekkingen. In de Europese Raad later dit jaar wordt hierover een besluit verwacht, als de onderhandelingen tijdig worden afgerond.

Delegatie

De delegatie bestond namens de Tweede Kamer uit Anne Mulder (VVD, tevens delegatieleider), Arne Weverling (VVD), Raymond de Roon (PVV), Mahir Alkaya (SP), Martin van Rooijen (50PLUS) en Thierry Baudet (FVD). Namens de Eerste Kamer namen de leden Bastiaan van Apeldoorn (SP; vice-delegatieleider), Joris Backer (D66), Frits Lintmeijer (GroenLinks) en Roel Kuiper (ChristenUnie) deel.