Kamerleden bespreken Europese financiën met Eurocommissaris

Kamerleden van de commissie voor Europese Zaken spraken donderdag 18 januari 2018 met de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger. Het gesprek ging over de toekomst van de Europese financiën en de meerjarenbegroting van de Europese Unie (EU) voor de periode 2021-2027.

EU-vlag

Meerjarenbegroting

Eurocommissaris Oettinger bezoekt alle EU-lidstaten om te horen hoe zij denken over de nieuwe Europese meerjarenbegroting, die de Europese Commissie in mei 2018 presenteert. De Tweede Kamer heeft voor het zogeheten Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de EU twee rapporteurs aangewezen: Anne Mulder (VVD) en Renske Leijten (SP). Namens de Kamer hebben zij een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

  • zijn de huidige Europese bestedingen effectief en efficiënt?
  • is er op de huidige begrotingsposten te besparen en, zo ja, met welke gevolgen?
  • neemt de EU via fondsen geen nationale taken over, bijvoorbeeld op het gebied van inkomensondersteuning?
  • welke mogelijkheden zijn er om de uitvoeringskosten van het aanvragen en verantwoorden van EU-gelden te verminderen?

Brief rapporteurs

De rapporteurs hebben hun uitgangspunten en vragen dinsdag 16 januari in een brief naar Eurocommissaris Oettinger gestuurd. Zij verwachten een antwoord voordat de Europese Commissie in mei 2018 met haar voorstel voor een nieuwe meerjarenbegroting (2021 - 2027) komt. Ook hebben de rapporteurs Oettinger laten weten dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de Europese begroting kleiner moet worden na een brexit. De Kamer heeft een motie aangenomen waarin staat dat een kleinere Europese Unie als gevolg moet hebben dat er ook een kleiner budget, een kleiner Europees Parlement en een kleinere Europese Commissie komt.