Kamer installeert tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening

De Tweede Kamer heeft op donderdag 8 juli de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening (TCFD) geïnstalleerd. De tijdelijke commissie heeft Salima Belhaj (D66) gekozen tot voorzitter, en Michiel van Nispen (SP) tot ondervoorzitter.

De commissie gaat een voorstel uitwerken voor de opzet van een parlementaire enquête over de fraudebestrijding en handhaving, informatie-uitwisseling en dienstverlening bij uitvoeringsorganisaties.

Voorzitter

De Voorzitter van de commissie, Salima Belhaj (D66), gaf bij haar verkiezing aan snel aan het werk te gaan. "De komende tijd gaan we aan de slag met de opdracht aan onze commissie om een onderzoeksvoorstel voor de enquêtecommissie te maken. Dat pakken we met beide handen op, zodat de enquêtecommissie waarheidsvinding omtrent het fraudebeleid boven tafel kan krijgen en ook lessen voor de toekomst kan trekken".

Tijdelijke commissie

De Tweede Kamer heeft dinsdag 29 juni 2021 ingestemd met het voorstel om de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening in te stellen. Deze commissie gaat een voorstel uitwerken voor de opzet van een parlementaire enquête over de fraudebestrijding en handhaving, informatie-uitwisseling en dienstverlening bij uitvoeringsorganisaties. De constituerende vergadering van de tijdelijke commissie vindt plaats op donderdag 8 juli om 9.30 uur. Tijdens de constituerende vergadering worden de voorzitter en de ondervoorzitter gekozen.

Wat gaat de tijdelijke commissie doen?

Om tot een concreet onderzoeksvoorstel te komen voor de parlementaire enquête zijn in de opdracht aan de tijdelijke commissie suggesties gedaan welke thema’s onderzocht kunnen worden. Een van die thema’s is de rol van de politieke besluitvorming en de Tweede Kamer in het bijzonder bij het fraudebeleid. Er wordt gekeken naar de samenwerking tussen de Tweede Kamer en departementen en uitvoeringsorganisaties, en hoe politieke besluitvorming op dit gebied tot stand is gekomen. Andere thema’s zijn informatie-uitwisseling en dienstverlening, waarbij onder meer wordt gekeken in hoeverre er bij de uitvoeringsorganisaties sprake was van etnische profilering, het bijhouden van dubbele nationaliteit en het toepassen van algoritmes.

Lees het complete onderzoeksvoorstel (Kamerstuk 35867, nr. 1) over de instelling van de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

Parlementaire enquête 

Aanleiding voor de parlementaire enquête is de motie-Marijnissen c.s., die uitspreekt dat een parlementaire enquête naar de dienstverlening, handhaving en fraudebestrijding bij overheidsdiensten wenselijk is en dat de rapporten van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag en de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties daarbij betrokken moeten worden. De Tweede Kamer heeft op 11 februari 2021 met een meerderheid van de stemmen de motie aangenomen.

Leden van de commissie

De tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening bestaat uit de volgende leden:

  • Salima Belhaj (voorzitter, D66)
  • Michiel van Nispen (ondervoorzitter, SP)
  • Ingrid Michon-Derkzen (VVD)
  • René Peters (CDA)
  • Senna Maatoug (GroenLinks)
  • Sylvana Simons (Bij1)

Tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening