Debat over rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen

De Tweede Kamer debatteerde op woensdag 12 april en donderdag 13 april over het rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Commissievoorzitter Tom van der Lee spreekt vanuit vak K, naast hem zitten andere commissieleden.
Commissievoorzitter Tom van der Lee spreekt op de tweede dag van het debat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Lees meer en kijk terug

  • Kijk de eerste dag en de tweede dag van het debat terug via Debat Gemist.
  • Lees het debat in het kort (12 april en 13 april)
  • Bekijk het rapport ‘Groningers boven gas’. Het rapport is op verschillende manieren online te lezen: via een interactieve website en in pdf.
  • Lees hier de schriftelijke vragen van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) over het rapport en de beantwoording van de enquêtecommissie.
  • Lees meer over de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen op de commissiepagina.

Ereschuld

De enquêtecommissie deed onderzoek naar de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen. De hoofdconclusie luidt dat de belangen van de Groningers structureel genegeerd zijn bij de aardgaswinning in Groningen. Dit heeft voor hen rampzalige gevolgen. In haar rapport stelt de commissie dat Nederland een ereschuld heeft aan de Groningers en doet ze aanbevelingen hoe deze in te lossen.

Voorbereiding debat

Het rapport werd op 24 februari gepresenteerd in Zeerijp, in het aardbevingsgebied. Kamervoorzitter Vera Bergkamp nam het namens de Tweede Kamer in ontvangst. De Kamervoorzitter heeft het rapport doorgeleid naar de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK). De commissie voor EZK heeft het debat voorbereid, onder meer door een bezoek aan Groningen in de week voorafgaand aan het debat.

Vak K

De leden van de enquêtecommissie zaten tijdens het plenaire debat in vak K, gewoonlijk de plek voor bewindspersonen of Kamerleden die een initiatiefwetsvoorstel hebben ingediend. De eerste dag van het debat, woensdag 12 april, kwamen de woordvoerders van de fracties in de Tweede Kamer aan het woord. Op donderdag 13 april, werd het debat vervolgd. Commissievoorzitter Tom van der Lee begon met de beantwoording van de vragen van de Kamerleden. Van der Lee sprak  namens de enquêtecommissie in de plenaire zaal.

Wat is een parlementaire enquête? 

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument dat de Tweede Kamer tot haar beschikking heeft als zij zelf onderzoek wil doen. Dit maakt het mogelijk om schriftelijke inlichtingen en documenten bij betrokken organisaties te vorderen en getuigen en deskundigen onder ede te horen. Nederlandse staatsburgers die worden opgeroepen door de commissie, zijn verplicht te verschijnen. 

De commissie bestaat uit de leden: Barbara Kathmann (PvdA), Hülya Kat (D66), Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Anne Kuik (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Peter Kwint (SP)
De commissieleden v.l.n.r.: Barbara Kathmann (PvdA), Hülya Kat (D66), Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter), Anne Kuik (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Peter Kwint (SP).