Wijziging vergroot steun Belastingplan niet

17 november 2015, wetsvoorstel - Ook na een nota van wijziging is staatssecretaris Wiebes (Financiën) nog niet verzekerd van voldoende steun voor het Belastingplan in de Eerste Kamer. Zo blijkt bij de heropening van het debat.

Kinderbijslag en kinderopvangtoeslag omhoog, meer geld voor ouders met een gehandicapt kind, extra vergroening en meer koopkracht voor ouderen. Met een nota van wijziging probeert Wiebes alsnog voldoende steun te verwerven voor het Belastingplan 2016. Naast de coalitiewoordvoerders steunt ook CDA'er Omtzigt het regeringsvoorstel, vooral vanwege de belastingverlaging van bijna 5 miljard. Maar de rest van de oppositie blijft kritisch. Een gemiste kans om meer banen te scheppen, vindt Van Weyenberg (D66). Voor Krol (50PLUS) is de koopkrachtreparatie voor ouderen onvoldoende. Te weinig vergroeningsmaatregelen, is het oordeel van Grashoff (GroenLinks). Dijkgraaf (SGP) en Schouten (ChristenUnie) zijn teleurgesteld dat eenverdieners niet worden ontzien.

Belastingverlaging dreigt niet door te gaan

Wil de oppositie verantwoordelijk zijn voor het schrappen van de geplande lastenverlichting? Neppérus (VVD) en Groot (PvdA) spreken verschillende oppositiewoordvoerders aan op de gevolgen van het wegstemmen van het Belastingplan: koopkrachtverlaging voor veel groepen en geen extra banen. Maar de oppositiepartijen roepen juist de coalitie op om te bewegen. Zo zou een lastenverschuiving van lage naar hoge inkomens Bashir (SP) over de streep kunnen trekken. Onafhankelijk Kamerlid Klein ziet ook een voordeel aan het uitblijven van belastingverlaging: de staatschuld zal sneller dalen. Van Dijck (PVV) vindt dat het kabinet zijn conclusies moet trekken uit het afwijzen van het Belastingplan: aftreden en nieuwe verkiezingen.

De Kamer sprak eerder over het Belastingplan op 26 oktober, 2 november, 10 november en 11 november. Stemming over het wetsvoorstel en de moties vindt plaats op 18 november.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.