Wijziging van de begroting van het ministerie van KGG

2 juli 2025, begroting – De Kamer debatteert met minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG) over de gewijzigde begroting van haar ministerie voor 2025 en de wijzigingen in het Klimaatfonds.

In de Voorjaarsnota verwerkt het kabinet de aanpassingen op de begroting van het lopende jaar. De woordvoerders gebruiken het debat over de gewijzigde KGG-begroting vooral om over het klimaatbeleid te debatteren.

Antiklimaatbeleid

Een aantal oppositiewoordvoerders is teleurgesteld over het klimaatbeleid van minister Hermans. Volgens Kröger (GroenLinks-PvdA) is het inmiddels demissionaire kabinet "met de sloopkogel door het klimaatbeleid" gegaan. Ze wil dat er tot aan Prinsjesdag geen zaken met geld uit het Klimaatfonds worden betaald die niets met klimaatbeleid te maken hebben.

Ook Teunissen (PvdD) vindt dit kabinet "een ramp voor het klimaat". Volgens haar luistert het kabinet alleen naar de fossiele lobby, terwijl er niet veel tijd meer is om iets te doen aan de alsmaar stijgende uitstoot. "Dit is antiklimaatbeleid", concludeert ze.

De VVD beloofde het klimaat te verdedigen in dit "destructieve kabinet", maar heeft dat volgens Rooderkerk (D66) niet voldoende gedaan. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de minister het klimaatbeleid "uit haar handen heeft laten glippen".

Gezien de opstelling van dit kabinet is wat de minister voor elkaar heeft gekregen eigenlijk nog een huzarenstukje, vindt Grinwis (ChristenUnie), maar het is ook in zijn ogen niet genoeg.

Minister Hermans beaamt dat zonder klimaatbeleid de klimaatschade astronomische bedragen zal kosten. Hermans wijst op het volle stroomnet en op andere randvoorwaarden waardoor het tegenzit. Daarom moeten we ook gewoon realistisch zijn, vindt ze.

CO2-heffing

Een motie van het CDA om de CO2-heffing af te schaffen, heeft een meerderheid gehaald. Bedrijven zouden die heffing moeten betalen voor de uitstoot die ze veroorzaken.

De Groot (VVD) vindt dat de CO2-heffing afgeschaft moet worden omdat bedrijven anders Nederland verlaten. Hij wil zich daarom "niet blindstaren op doelstellingen".

Postma (NSC) vindt het afschaffen van de CO2-heffing juist onverstandig. Ze erkent dat de industrie in Nederland het moeilijk heeft, door hoge energieprijzen, netcongestie en stikstof. Maar dat wordt allemaal niet opgelost door het afschaffen van de heffing, vindt ze.

De minister schort de heffing tot 2030 op en zet die op nul. Ze schaft 'm niet af. Volgens haar zitten er budgettaire consequenties aan het zomaar weggooien van de heffing. Zij wil wel doorgaan met het verduurzamen van de industrie, want dat is het doel.

Volgens Flach (SGP) hangt de CO2-heffing daarmee nog steeds als een zwaard van Damocles boven de industrie. Hij benadrukt dat hij opschorting van de heffing niet voldoende vindt.

Glastuinbouw

Vermeer (BBB) vraagt aandacht voor de glastuinbouw. Hij vindt dat die sector te maken krijgt met te grote lastenverzwaringen. Hij onderschrijft dat de sector moet verduurzamen, maar vindt dat die daar nu niet de instrumenten voor krijgt.

De Kamer stemt op 3 juli over de gewijzigde begroting, de wijzigingen in het Klimaatfonds en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct