Waarschijnlijk onvoldoende steun voor ADR

9 juni 2016, initiatiefwetsvoorstel - Nu het CDA heeft besloten het initiatiefwetsvoorstel van Dijkstra (D66) niet te steunen, lijkt het onwaarschijnlijk dat er een meerderheid is voor invoering van actieve donorregistratie (ADR).

60% van de Nederlanders heeft niet vastgelegd of hun organen na overlijden voor donatie mogen worden gebruikt. Een groot probleem, vindt Dijkstra, omdat er lange wachtlijsten zijn. Daarom wil zij het huidige "nee, tenzij" vervangen door "ja, tenzij", oftewel ADR. Daarbij worden mensen die niet reageren op een verzoek om een keuze te maken, automatisch geregistreerd als donor. Wolbert (PvdA), Van Gerven (SP), Pechtold (D66) en Voortman (GroenLinks) vinden ADR een goede manier om het aantal orgaandonoren te verhogen. Maar Arno Rutte (VVD), Dik (ChristenUnie) en Bruins Slot (CDA) vrezen een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht en de onaantastbaarheid van het lichaam.

Onthouden steun CDA geeft doorslag

Eerder was al duidelijk geworden dat de CDA-fractie Dijkstra's initiatiefwetsvoorstel niet zal steunen. Twijfels over de effectiviteit, de positie van wilsonbekwamen en de overtuiging dat er minder vergaande alternatieven zijn, gaven daarbij volgens Bruins Slot de doorslag. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat er nog een meerderheid voor valt te vinden in de Kamer. Wolbert, Pechtold, Van Gerven en Voortman betreuren dit, ook omdat er veel maatschappelijke steun blijkt te zijn voor een ADR-systeem. Dik laat zich daar echter niet door overtuigen: orgaandonatie is een daad van naastenliefde, maar moet een eigen keuze zijn. Zij pleit voor een actieplan en betere voorlichting om het aantal orgaandonoren te verhogen.

Discussie over mogelijke aanpassingen wetsvoorstel

Zijn er aanpassingen mogelijk die het initiatiefwetsvoorstel van Dijkstra alsnog aan een meerderheid te helpen? Pechtold doet een beroep op de tegenstanders en wijst daarbij op de 150 mensen op de wachtlijst die jaarlijks overlijden. Hij suggereert om de positie van wilsonbekwamen beter te regelen en meer waarborgen in te bouwen om te voorkomen dat mensen ongewild orgaandonor worden. Het aantal registraties in het donorregister kan fors worden verhoogd door een persoonlijk gesprek te voeren met iedereen die een identiteitsbewijs ophaalt bij de gemeente, suggereert Öztürk (GrKÖ). Rutte denkt dat het aantal donororganen omhoog kan via orgaanperfusie, een techniek om organen buiten het lichaam levensvatbaar te houden.

De Kamer sprak eerder op 11 februari en 30 maart over het initiatiefwetsvoorstel van Dijkstra. De initiatiefneemster reageert op een later moment op de tweede termijn van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.