Oppositie kritisch over aanpak chroomverfdossier

3 juni 2015, debat - Het RIVM-onderzoek naar de gezondheidsrisico's van chroomverfgebruik verloopt traag en er zijn twijfels over de genomen veiligheidsmaatregelen. De oppositie is kritisch over de aanpak van minister Hennis (Defensie).

Chroom-6 is een ideaal middel om corrosie van metalen te voorkomen. Defensie gebruikt daarom chroomverf voor het onderhoud van het materieel, met name straaljagers en in het verleden ook tanks. Chroom-6 is echter ook een zeer giftige stof. Vanaf de jaren tachtig werd duidelijk dat het niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken zoals allergische reacties, neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker. Heeft Defensie genoeg gedaan om haar werknemers hiertegen te beschermen? De oppositiewoordvoerders zijn kritisch, vooral over het verleden maar ook over het heden.

RIVM-onderzoek verloopt traag

Ongeveer een jaar geleden heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gekregen van het ministerie van Defensie om onderzoek te doen naar blootstelling aan chroomverf en de gevolgen daarvan voor (oud-)medewerkers. In de ogen van Hachchi (D66) is het onvoorstelbaar dat dit onderzoek zich nog steeds in de voorbereidende fase bevindt. Ook De Roon (PVV) vindt dat het te traag gaat. Maar kwaliteit gaat boven snelheid, benadrukt Eijsink (PvdA). Zij vindt het belangrijk om (oud-)medewerkers en vakbonden te betrekken bij het opstellen van de onderzoeksvragen. Dit draagt bij aan het draagvlak, vult Hennis aan.

Twijfels over huidige veiligheid

Het personeel is het belangrijkste kapitaal van Defensie, zo heeft de minister in het verleden diverse malen verklaard. Maar volgens Bontes (GrBvK) en De Roon maakt zij dat niet waar, aangezien de veiligheid in verschillende defensiewerkplaatsen nog onvoldoende op orde lijkt te zijn. "Onacceptabel", vindt Hachchi. Hennis ontkent echter dat er "Russisch roulette" wordt gespeeld met de gezondheid van medewerkers: er worden toereikende maatregelen genomen om risico's te minimaliseren. Doe meer om alternatieven voor chroomverf te vinden, suggereert Van Dijk (SP). Wellicht zijn die bij de commerciƫle luchtvaart te vinden, zegt Teeven (VVD). Hennis verzekert dat er nog geen goed alternatief beschikbaar is.

Coulanceregeling voor (oud-)medewerkers

Om (oud-)medewerkers met gezondheidsklachten financieel tegemoet te komen, is de minister na overleg met de vakbonden met een coulanceregeling gekomen. Daarvoor komen mensen in aanmerking met aandoeningen waarvan een verband is aangetoond met blootstelling aan chroom-6. Van Dijk wil dat de lijst met beroepsziektes wordt aangevuld met bijvoorbeeld blaaskanker en schildersziekte OPS. Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht kan leiden tot aanpassingen, zo reageert de minister. Eijsink en Teeven pleiten voor duidelijke communicatie met (oud-)medewerkers over de coulanceregeling. Hennis sluit zich daarbij aan.

De Kamer sprak eerder op 11 november 2014 over het gebruik van chroomverf door Defensie. Zij stemt 9 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.