Meer duidelijkheid over optreden Hennis rond chroomverf

11 november 2014, debat - Minister Hennis (Defensie) verdedigt haar beleid inzake gezondheidsklachten van Defensiemedewerkers die mogelijk verband houden met het werken met chroomhoudende verf.

Defensiemedewerkers hebben jarenlang gewerkt met chroomhoudende, kankerverwekkende verf. Het lijkt wel alsof er Russische roulette is gespeeld met de gezondheid van medewerkers, zegt De Roon (PVV), die erop wijst dat er al in de jaren tachtig berichten waren over de schadelijkheid van de verf. Hachchi (D66) hekelt de passieve houding die de minister aanvankelijk innam. De minister lijkt steeds te worden overvallen door nieuwe berichten, menen CDA'er Knops en Van Ojik (GroenLinks). Het kan proactiever, vindt ook Eijsink (PvdA). Maar de minister zegt dat zij signalen van medewerkers vanaf het begin "bloedserieus" heeft genomen. Zo is direct een inventarisatie gemaakt en een meldpunt ingesteld.

Zorg voor de medewerkers staat voorop

Wat gaat de minister doen voor mensen met gezondheidsklachten? De 900 medewerkers die zich hebben gemeld, verdienen volgens Segers (ChristenUnie) een luisterend oor van Defensie. Eijsink vindt dat bij het aangekondigde onderzoek zorgvuldigheid boven snelheid gaat, maar wil voorkomen dat deze mensen "tussen wal en schip vallen". Mensen die ernstig ziek zijn, hebben recht op duidelijkheid en medewerking van Defensie, vinden ook Bosman (VVD) en Hachchi. De minister zegt zieke en ongeruste werknemers te willen begeleiden en steunen. Ik zal mijn werkgeversverantwoordelijkheid ruim interpreteren, aldus Hennis. Daar hoort voor het eind van 2014 ook een financiƫle tegemoetkoming bij.

Het onderzoek moet zorgvuldig en onafhankelijk zijn

De minister heeft de regionale GGD's en het RIVM gevraagd om een "zorgvuldig en onafhankelijk" onderzoek naar de gevolgen voor Defensiemedewerkers van het werken met chroomhoudende verf. Daarvoor moet om te beginnen alle documentatie vanaf 1985 worden doorgenomen, zegt Bosman. Hij wil het onderzoek "tijd en ruimte" geven, zodat de onderste steen boven kan komen. Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) neemt een voorschot op de uitkomst: als blijkt dat de gezondheidsproblemen het gevolg zijn van het werken met chroomverf, dan moet er een rechtvaardige schadevergoeding komen. Als blijkt dat er een relatie is, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid, reageert Hennis.

Vragen over de voorzitter van de taskforce

De Taskforce Chroom-6, die de minister heeft ingesteld om de feiten bij Defensie boven tafel te krijgen, zal worden geleid door een oud-luchtmachtcommandant. De verf werd gebruikt op de luchtmachtbasis waar deze functionaris werkte, zegt Van Dijk. Hij pleit daarom voor een andere voorzitter. Iedere schijn van belangenverstrengeling moet worden voorkomen, vinden ook Hachchi en Segers. Maar Hennis meent dat betrokkene bij uitstek geschikt is om het onderzoek bij Defensie "intern aan te jagen". Het is iemand die in staat is om "op de juiste deuren te kloppen" en die geen invloed heeft op de uitkomst van het onderzoek, aldus de minister.

De Kamer stemt op 18 november over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

Zie ook:

Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.