Nieuw: gedragsaanwijzing tegen woonoverlast

22 december 2016, initiatiefwetsvoorstel - Als de hond van de buren constant blaft en een simpele waarschuwing en bemiddeling niet werken, kan een burgemeester een concrete gedragsaanwijzing geven. Dat regelt het initiatiefwetsvoorstel van VVD'er Tellegen.

De hond van de buren die dag en nacht blaft. Bonkende muziek tot diep in de nacht. De burgemeester moet in zulke gevallen een concrete gedragsaanwijzing kunnen geven, vindt Tellegen. Denk aan de hond muilkorven en de muziek afzetten om 22.00 uur. De initiatiefneemster denkt dat er behoefte is aan dit nieuwe instrument, dat zwaarder is dan een waarschuwing, maar lichter dan een permanente uithuiszetting.

Van der Linde (VVD) en Bashir (SP) willen dat ook Airbnb-verhuurders zo'n aanwijzing kunnen krijgen om overlast door de meestal snel wisselende huurders te voorkomen. Tellegen kan zich daarin vinden.

Dreigende overbelasting

Ronnes (CDA) en Koşer Kaya (D66) waarschuwen ervoor dat burgemeesters te vaak zal worden gevraagd om een gedragsaanwijzing te geven. Dat willen ze voorkomen door wettelijk vast te leggen dat het om "herhaaldelijke overlast" moet gaan.

Dat het om herhaaldelijke overlast moet gaan, vindt Tellegen een nuttige aanvulling. Minister Blok (Wonen) is niet bang voor overbelasting van de burgemeester als gevolg van de invoering van de gedragsaanwijzing. Het gaat immers om ernstige hinder die redelijkerwijs niet anders kan worden aangepakt. Bovendien beslist de gemeenteraad of de burgemeester het instrument mag inzetten.

Is er genoeg politiecapaciteit om gedragsaanwijzingen te handhaven, vraagt Bashir. De initiatiefneemster denkt dat haar wet de politie juist ontlast, omdat er zo sneller een einde komt aan de overlast.

Mensenrechtschending

D66, CDA en SGP wijzen op het gevaar dat met de gedragsaanwijzing de persoonlijke levenssfeer, een mensenrecht, wordt geschonden. Ronnes en Bisschop (SGP) dragen een mogelijke oplossing aan: meet de ernst en de duur van de overlast, dan kun je deze bestuurlijke maatregel opleggen op basis van objectieve gegevens.

Koşer Kaya denkt dat een op te richten expertiseloket gemeentes kan adviseren over proportionele inzet van het nieuwe instrument van de gedragsaanwijzing. Overbodig, denkt Tellegen, omdat de Vereniging Nederlandse Gemeenten zo nodig advies kan geven.

Bashir maakt zich zorgen over de gevolgen van de ultieme sanctie: tijdelijke uithuiszetting. Is goede begeleiding van gezinnen met kinderen verzekerd, vraagt hij. Blok verwacht dat de wet zal leiden tot minder uitzettingen en heeft vertrouwen in de begeleiding door maatschappelijke instanties.

De Kamer sprak eerder op 7 september over het initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt er op 22 december over.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.