Tellegen: meer mogelijkheden voor aanpak woonoverlast

7 september 2016, initiatiefwetsvoorstel - Gemeenten moeten meer opties krijgen om op te treden tegen woonoverlast. De Kamer bespreekt het initiatiefwetsvoorstel van Tellegen (VVD) dat dit regelt.

Woonoverlast komt vaak voor en kan grote gevolgen voor het woongenot van slachtoffers. Gemeenten kunnen er nu tegen optreden met een waarschuwing of een uithuisplaatsing. Maar met het eerste middel bereiken ze vaak te weinig en het tweede middel is te zwaar. Tellegen vindt daarom dat gemeenten een extra instrument moeten krijgen: het opleggen van een last onder bestuursdwang. Op die manier kan de burgemeester overlastgevers specifieke gedragsaanwijzingen geven. Daarbij valt te denken aan het muilkorven van een agressieve hond, het zachter zetten van muziek en een bezoekersverbod. Ook regelt het initiatiefwetsvoorstel dat overlastgevers tijdelijk uit huis kunnen worden geplaatst.

Er is steun voor het initiatiefwetsvoorstel

Alle woordvoerders vinden het belangrijk om woonoverlast aan te pakken. Het gaat om een ernstig maatschappelijk probleem, benadrukt Ronnes (CDA). Het initiatiefwetsvoorstel biedt een nieuwe mogelijkheid om de "harde kern van aso's" aan te pakken, verwacht Van der Linde (VVD). De last onder bestuursdwang kan wellicht voorkomen dat burgers naar de rechter moeten stappen, denkt Koşer Kaya (D66). Recourt (PvdA) spreekt van "een zinvolle aanvulling op de gereedschapskist" om overlast aan te pakken. Zorg er ook voor dat slachtoffers van overlast worden beschermd, zegt Bashir (SP).

Vragen over grenzen toepassing in de praktijk

Zorgt de last onder bestuursdwang er niet voor dat de overheid zich mengt in conflicten die haar niet aangaan? Koşer Kaya vreest dat de overheid wordt betrokken bij simpele burenruzies. Daarom zou het middel alleen moeten worden ingezet bij herhaaldelijke overlast waarover meerdere omwonenden klagen, betoogt Ronnes. Bisschop (SGP) is het daarmee eens: sommige burgers hebben wel erg lange tenen. Hoe wordt een maatregel in de praktijk gehandhaafd?, vraagt Bashir zich af.

Het debat gaat op een later moment verder met de reactie van de initiatiefneemster en minister Blok (Wonen) op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.