Meerderheid wil af van hogere straffen voor majesteitsschennis

4 april 2018, initiatiefwetsvoorstel - Op het beledigen van de Koning en buitenlandse staatshoofden moet niet langer een hogere straf staan dan op het beledigen van gewone burgers, vindt Verhoeven (D66). De Kamer bespreekt zijn initiatiefwetsvoorstel.

De wettelijke bepalingen die belediging van de Koning en buitenlandse staatshoofden strafbaar stellen, stammen uit de negentiende eeuw. Maar de tijden zijn veranderd, vindt Verhoeven. Belediging is en blijft strafbaar, maar de Koning en buitenlandse staatshoofden hebben volgens hem geen extra bescherming nodig.

VVD, PVV, D66, GroenLinks, SP en PvdA zijn op hoofdlijnen positief over Verhoevens initiatiefwetsvoorstel. Het is vooral een principieel debat, zegt Buitenweg (GroenLinks), maar het is goed als er geen maximumstraf van vijf jaar voor majesteitsschennis meer kan worden opgelegd. Ieder mens moet voor de wet gelijk zijn, zo sluit Groothuizen (D66) zich daarbij aan.

CDA en SGP: handhaaf strafbaarstelling majesteitsschennis

De Koning verdient bijzonder respect vanwege zijn bijzondere taak, betoogt Van der Staaij (SGP). Van Dam (CDA) sluit zich daarbij aan: de strafbaarstelling van majesteitsschennis beschermt de waardigheid van het koningschap.

Bij majesteitsschennis gaat het niet om de koning als persoon maar om de Koning als instituut, betoogt minister Grapperhaus (Justitie). Dit kan volgens hem een argument zijn voor een "status aparte". Het kabinet laat het oordeel over het initiatiefwetsvoorstel echter aan de Kamer.

Publieke taak

Werknemers met een publieke taak, zoals ambulancepersoneel, genieten extra bescherming tegen fysiek en verbaal geweld. Daders kunnen bijvoorbeeld een hogere straf krijgen. Omdat ook de Koning een publieke taak vervult, verdient hij volgens Koopmans (VVD) en Kuiken (PvdA) eveneens extra bescherming.

Verhoeven past zijn initiatiefwetsvoorstel aan om tegemoet te komen aan de bezwaren van Koopmans en Kuiken. Een belangrijk punt is dat de Koning niet persoonlijk een klacht hoeft in te dienen over een belediging. Het Openbaar Ministerie kan zelfstandig besluiten om over te gaan tot vervolging. Minister Grapperhaus is blij met deze aanpassing van het initiatiefwetsvoorstel.

Ook rechters vallen onder de bescherming van werknemers met een publieke taak. Markuszower (PVV) wil daar een einde aan maken. Hij vindt hun positie vergelijkbaar met die van volksvertegenwoordigers, die geen extra wettelijke bescherming krijgen in Verhoevens initiatiefwetsvoorstel. Van Dam (CDA) wil juist dat ook volksvertegenwoordigers extra beschermd worden.

Openbaar gezag

Verhoeven wil ook de strafbaarstelling van belediging van het openbaar gezag, openbare lichamen en openbare instellingen schrappen. Koopmans (VVD) en Kuiken (PvdA) vinden dat niet logisch: waarom zouden we wel de politieman maar niet de politie beschermen? Maar handhaving van deze strafbaarstelling zou ertoe leiden dat ook volksvertegenwoordigers extra bescherming krijgen, denkt Van Raak (SP), wat hij ongewenst zou vinden.

De Kamer sprak eerder op 8 februari over het initiatiefwetsvoorstel van Verhoeven. Zij stemt op 10 april over het initiatiefwetsvoorstel.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist