Kamer bespreekt haar eigen begroting

11 juni 2018, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt de eigen begroting, de Raming, met Kamervoorzitter Arib. Hoe wordt het geld ingezet en wat zijn de prioriteiten? Bij de bespreking van de Raming komen diverse onderwerpen aan de orde, van de informatiepositie en de werkwijze van de Kamer tot duurzaamheid, sociale veiligheid en informatiebeveiliging.

Informatiepositie

Een grondwettelijke taak van de Kamer is het controleren van de regering. Daarvoor is een goede informatievoorziening van de regering aan de Kamer cruciaal. Er zijn wensen en ergernissen.

  • Van Nispen (SP): informatie moet juist, tijdig, niet door lekken of alleen na journalistiek speurwerk bij de Kamer komen
  • Özütok (GroenLinks): leg in een officieel document vast wat tijdige en adequate informatieverstrekking is
  • Ouwehand (PvdD): het individuele recht van Kamerleden om te controleren is moeilijk uitvoerbaar als een meerderheid iets niet wil onderzoeken
  • Van der Molen (CDA): maak ook de door een ministerie tijdelijk beschikbaar gestelde vertrouwelijke informatie deel van het Kamerarchief

Arib schreef een brief aan de minister-president (pdf) over het lekken van informatie en het eerder informeren van de media. De Kamervoorzitter suggereert om een debat over de informatiepositie te houden. En misschien moet er een informatieprotocol komen om zaken vast te leggen.

Werkwijze van de Kamer

Een werkgroep voor de herziening van het Reglement van Orde is eerder dit jaar begonnen. Van Nispen (SP) stelt alvast een proef voor met een andere invulling van het vragenuur. Voorkom dat parlementaire instrumenten bot worden, waarschuwt Ziengs (VVD).

Van der Molen (CDA) vraagt naar de versterking van de kennis- en onderzoeksfunctie van de Kamer. Hij bepleit het kanaliseren van de informatievloed. Te veel informatie is geen informatie, erkent Arib.

In het debat worden praktische suggesties gedaan.

  • Öztürk (DENK) pleit voor een roulerend lidmaatschap van het Presidium (het dagelijks bestuur van de Kamer) voor de kleine fracties
  • Özütok (GroenLinks) wil fractiemedewerkers bij technische briefings om zo capaciteits- en agendaproblemen van kleine fracties op te vangen
  • Van der Graaf (ChristenUnie): maak het systeem om de uitvoering van moties te volgen voor het publiek toegankelijk
  • Van Meenen (D66): zorg voor voldoende EU-adviseurs ter ondersteuning van de Kamercommissies

Duurzaamheid

Veel Kamerleden benadrukken dat de Kamer het goede voorbeeld moet geven op het gebied van duurzaamheid, sociale veiligheid en informatiebeveiliging.

Van der Graaf (ChristenUnie) vraagt om gescheiden afvalinzameling. Net als Ouwehand (PvdD) wil zij aandacht voor de voedselverspilling in de Tweede Kamer. Ouwehand bepleit daarnaast een vast veganistisch restaurantaanbod. We eten hier meer dan thuis, weet Arib, en daarom moeten we rekening houden met de wensen van Kamerleden én medewerkers. Er komt een wensenonderzoek.

Sociale veiligheid

Kom met een onderzoek naar sociale veiligheid en maak de vertrouwenspersonen zichtbaarder, stelt Van der Graaf (ChristenUnie) voor. De Kamer doet zo'n onderzoek in de ambtelijke organisatie, antwoordt Arib, en fracties zijn vrij om dit zelf op te pakken.

Informatiebeveiliging

Van Meenen (D66) oppert het idee van ethisch hacken om de informatiebeveiliging te vergroten. Dat gaan we doen, reageert Arib. De informatie moet ook op de nieuwe tijdelijke locatie van de Kamer op orde zijn, benadrukt Ziengs (VVD).

De Kamer stemt 19 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist