Initiatiefwetsvoorstel disconteringsvoet en beleidsdekkingsgraad pensioenen

1 juni 2022, initiatiefwetsvoorstel - Hoe voorkomen we dat de pensioenen van ouderen worden gekort? De Kamer debatteert met Van Kent (SP) over zijn initiatiefwet die een ondergrens geeft aan de rekenrente.

Het pensioen van veel ouderen stijgt al jarenlang niet mee met de prijzen, betoogt indiener Van Kent. Daarom stelt hij voor om tijdelijk een disconteringsvoet van 2% voor de rekenrente te hanteren. Deze ondergrens voorkomt kortingen bij de overgang naar een nieuw pensioenstelsel en zorgt voor ruimte bij pensioenfondsen om te indexeren, verwacht de initiatiefnemer.

Een stap in de goede richting. Dat is het oordeel van De Jong (PVV) over het initiatiefvoorstel. Het is een politieke keuze geweest om in 2007 aan de knoppen van de rekenrente te draaien, meent hij. Dit heeft gepensioneerden benadeeld en ertoe geleid dat er veertien jaar lang niet is geïndexeerd.

Overgangsperiode

Er zijn al maatregelen getroffen om de belangen van gepensioneerden te borgen voor de overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel, oordeelt Palland (CDA). Het voorstel van Van Kent is wat haar betreft overbodig. De initiatiefnemer betoogt daartegen dat veel pensioenen al veertien jaar stilstaan. Als we pensioenkortingen boven het hoofd van gepensioneerden laten hangen, zal het vertrouwen in het nieuwe pensioenstelsel verdwijnen, verwacht Van Kent.

Belangen jongeren

Draaien volgende generaties niet op voor de kosten van het voorstel? Jongeren bouwen nu al veel te weinig pensioen op voor de premie die zij inleggen, waarschuwt Smals (VVD). Van Beukering (D66) maakt zich er zorgen over dat toekomstige verplichtingen niet kunnen worden nagekomen als we nu geld uitgeven om de pensioenen van ouderen te verhogen.

Van Kent verwijst naar de berekening van het CPB. Een disconteringsvoet van 2% zou nauwelijks effect hebben op de verdeling over generaties.

Advies

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen), die als adviseur van de Kamer aanwezig is, is tegen de initiatiefwet. Zij verwijst onder meer naar de bezwaren van de Raad van State. Die mist een goede onderbouwing voor de keuze voor 2% en ziet onvoldoende waarborgen voor een evenwichtige verdeling van de lasten over generaties.

Kerstbonus

Dat de pensioenen zo lang niet zijn geïndexeerd, erkent ook Ephraim (Groep Van Haga). Hij maakt zich sterk voor een eenmalige kerstbonus van €500 voor alle gepensioneerden. Maatoug (GroenLinks) vindt het ondoelmatig om elke gepensioneerde, ongeacht het inkomen, daarvoor in aanmerking te laten komen.

Er zijn meer groepen die een kerstbonus verdienen, erkent Van Kent. Schouten wijst erop dat hier geen dekking voor is in de rijksbegroting. En als dit uit de pensioenen gefinancierd moet worden, zorgt het voor een onevenwichtigheid tussen de generaties.

De Kamer debatteerde eerder over het initiatiefwetsvoorstel op 18 mei 2022. De stemmingen over het initiatiefwetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties zijn op 7 juni.

Zie ook: