Initiatiefwetsvoorstel disconteringsvoet en beleidsdekkingsgraad pensioenen

18 mei 2022, initiatiefwetsvoorstel - Door het aanpassen van de regels voor de disconteringsvoet en de dekkingsgraad wil Van Kent (SP) kortingen op de pensioenen voorkomen. De Kamer debatteert over zijn initiatiefwetsvoorstel.

We moeten proberen te voorkomen dat er in de overgangsfase naar een nieuw pensioenstelsel gekort gaat worden op de pensioenen, vindt initiatiefnemer Van Kent. Hij wil daarom tijdelijk een bodem van 2% onder de disconteringsvoet (de rekenrente waar pensioenfondsen mee werken) leggen. Verder wordt de beleidsdekkingsgraad tijdelijk buiten werking gesteld.

Koopkracht gepensioneerden

Zorg, energie en huisvesting zijn duurder geworden, en ook de supermarktprijzen gaan door het dak, constateert Hijink (SP), terwijl gepensioneerden al veertien jaar geen indexatie hebben gezien. Hij vindt het voorstel om een ondergrens in de rekenrente aan te brengen meer dan terecht.

Een stap in de goede richting. Zo typeert De Jong (PVV) het voorstel van de initiatiefnemer. Een rentevoet van 2% is redelijk, meent hij, want door de huidige "rigide" rekenrente van 1% lopen gepensioneerden veel geld mis. Hij verwacht ook geen problemen voor pensioenfondsen. Die halen immers meerjarige rendementen van 5% tot 7%.

Jongeren

Zorgt die 2% rekenrente wel voor de juiste verdeling tussen jong en oud en voor voldoende buffers voor pensioenfondsen, vraagt Maatoug (GroenLinks) zich af. Niet de rekenrente is volgens haar het kernprobleem, maar het gebrek aan vertrouwen in collectiviteit en solidariteit. Ephraim (Groep Van Haga) wil duidelijkheid over de consequenties voor jongeren. En welk effect heeft de inflatie?

Het verhogen van de disconteringsvoet is volgens Smals (VVD) in een recente rechterlijke uitspraak beoordeeld als nadelig voor volgende generaties. Ook de Raad van State is kritisch over het voorstel, merkt Palland (CDA) op. Er zijn volgens haar geen waarborgen dat de gekozen disconteringsvoet evenwichtig is en jongeren niet benadeelt.

Nijboer (PvdA) vraagt zich af of de politiek überhaupt wel moet bepalen wat de relevante rekenrente is. Het lijkt hem beter om eisen te stellen aan de buffers van pensioenfondsen.

Beleid ECB

Het voorstel van Van Kent is een tijdelijke maatregel voor zolang de Europese Centrale Bank aan monetaire verruiming doet. Maar dit beleid loopt al ten einde, zegt Van Beukering (D66), en er worden ook al hogere pensioenen verwacht. Zij mist de noodzaak van het voorstel.

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van de initiatiefnemer en minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) op de eerste termijn van de woordvoerders.

Zie ook: